Kuća kaštela u Momjanu kao čuvar i promotor vrijedne kulturne baštine kaštela u Istri

Kuća kaštela u Momjanu kao čuvar i promotor vrijedne kulturne baštine  kaštela u Istri

U Bujama je u tijeku vrijedan projekt rekonstrukcije i dogradnje školske zgrade Talijanske srednje škole - Scuola media superiore italiana „Leonardo da Vinci“ Buje - Buie, čiji su investitori Istarska županija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Talijanska Unija, a trebao bi biti okončan do rujna 2022. Ukupna vrijednost investicije zajedno s opremanjem i ostalim troškovima procjenjuje se na 24 milijuna kuna. Gradilište je danas obišao istarski župan Boris Miletić, u pratnji zamjenice župana Jessice Acquavita, gradonačelnika Buja Fabrizija Vižintina i pročelnika Kabineta župana Ivana Glušca, kako bi se upoznao s tijekom radova o čemu ga je izvijestio Darvin Žufić, direktor tvrtke Vladimir Gortan d.d. Pazin koja izvodi radove. 

Prilikom radnog posjeta Bujama, župan Miletić i suradnici obišli su i djelatnike izdvojenih radnih mjesta Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko-pravne poslove, te Odsjeka za prostorno uređenje i gradnju Istarske županije, odnosno preuzete djelatnike nekadašnjeg Ureda državne uprave. 

Uslijedilo je Potpisivanje Ugovora o izvođenju radova Rekonstrukcija građevine gospodarske namjene - Kuća istarskih kaštela, u Gradskoj vijećnici Grada Buje - Buie. Ugovor su potpisali župan Miletić i direktor Žufić iz tvrtke Vladimir Gortan d.d., a odnosi se na financiranje II faze građevinsko obrtničkih radova na Kući istarskih kaštela u Momjanu u iznosu od 1.735.487,50 kuna. Radi se o nastavku I faze izgradnje Kuće istarskih kaštela, koja je financirana sa sveukupno 2.665.749,57 kuna za radove i povezane usluge. Izgradnju zajednički financiranju Grad Buje i Istarska županija, dok će opremanje prostora, multimedijska oprema i aktivnosti financirati kroz TAKE IT SLOW projekt. Sami radovi bi trebali biti okončani do kraja godine, nakon čega slijedi opremanje.

U uvodnom dijelu, projekt je predstavio pročelnik za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica naglasivši kako je cilj osnivanja Kuće kaštela zaštita, valorizacija i promocija zajedničke sjevernojadranske kulturne baštine kaštelima i s njima povezane baštine srednjevjekovnih gradova središnje Istre, kao temelj za nove turističke proizvode i sadržaje. Projekt se sastoji od investiranja u građevinske radove, opremanje prostora i unutarnje uređenje, opremanje informatičkom opremom te sufinanciranje provedbe aktivnosti. 

Prostor se dijeli na četiri cjeline: prizemlje namijenjeno pružanju informacija i glavnom multimedijalnom prikazu; stepenište namijenjeno interaktivnoj interpretaciji; prvi kat namijenjen umjetničkim i znanstveno istraživačkim posjetima; drugi kat osmišljen kao izložbeni prostor i multifunkcionalna dvorana.

Istarski župan Boris Miletić smatra da je vrijednost ovog projekta njegova usmjerenost na lokalno stanovništvo jer „prvo moramo upoznati i voljeti svoje da bi mogli cijeniti tuđe“.

- Budući da smo kao regija premali, odabrali smo izvrsnost i izvornost kao temelj našeg razvoja jer želimo ponuditi nešto što rijetko tko može, a projekti poput ovoga ujedno doprinose očuvanju našeg identiteta, poručio je župan.  

Bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin, pak, drži kako je projekt važan za razvoj mikrolokacije Momjanštine, a sama Kuća kaštela predstavljat će novu vrijednost kulturne baštine Buja i cijele Istre, te će doprinijeti gospodarskom razvoju jer će mali domaći poljoprivredni proizvođači s ovog područja imati priliku izložiti svoje proizvode. 
Konceptualno rješenje posjetiteljsko - interpretacijskog centra Kuća Istarskih kaštela usmjereno je na višejezičnu multimedijsku interpretaciju koja pruža čitavu paletu inovativnih načina na koje centar može doprijeti do različitih ciljanih grupa turista s posebnim naglaskom na pristupačnost osobama s posebnim potrebama. Interaktivnost postava donosi angažiranost posjetitelja i prezentaciju sadržaja inovativnom tehnologijom, kao što je 3D rekonstrukcija, animacija 360ᵒ videa prilagođena VR naočalama, virtualne ture po odabranim revitaliziranim kaštelima, komunikacija prilagođena osobama s posebnim potrebama kao što su natpisi na Brailleevom pismu i 3D modeli kaštela. 

TAKE IT SLOW ili „Smart and Slow Tourism Supporting Adriatic Heritage for Tomorrow“ strateški je projekt INTERREG VA Italija Hrvatska 2014.-2020. programa prekogranične suradnje osmišljen s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao zelene, pametne, održive, dostupne prekogranične turističke destinacije. Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, a vrijedan je više od 28 milijuna kuna, od čega su 85 posto sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 posto partnerski doprinos. Projektni partneri su Istarska županija, Javna ustanova razvojna agencija Šibensko-kninske županije, Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Sveučilište u Zadru, Autonomna regija Friuli Venezia Giulia, Regija Veneto, Regija Emilia-Romagna, Regija Marche, Regija Abruzzo, Regija Molise, Konzorcij javnog teatra Puglia i pridruženi partner Regija Puglia.
 

Galerija fotografija