Najavljeno obilježavanje Svjetskog dana turizma u Istri

Najavljeno obilježavanje Svjetskog dana turizma u Istri

Kako je na današnjoj konferenciji za tisak istaknula županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković, obilježavanje Svjetskog dana turizma u Istri održati će se u subotu 29. rujna od 10-18 sati na 28 punktova diljem Istre na kojima svoja vrata otvaraju turističke atrakcije koje se mogu koristiti uz 50% popusta ili potpuno besplatno! Ove godine je ponuda proširena i na eno-gastronomiju, pa će zainteresirani moći posjetiti i vinare, maslinare i tartufare koji su se uključili u akciju. Sadržaji koje su se uključili jesu:

Jama Baredine i Traktor story u Gedićima kod Poreča, Zvjezdarnica Višnjan, Lječilište Istarske toplice, Zip line Pazinska jama, Castle Belaj u Belaju kod Cerovlja, Prezentacija fresaka u Roču i Kuća fresaka u Draguću, zatim Motovun: povijest u pokretu, Natura d.o.o. degustacija i lov na tartufe u Srnegli pokraj Buzeta, te Family centar Štokovci, srednjovjekovni tematski park Sanc Michael u Raponima, Escape Castle i Kuća vještice Mare u Svetvinčentu, Špilja Feštinsko kraljevstvo u Feštinima kod Žminja, Istra adventure u Draguzetima i Glavani park u Glavanima pokraj Barbana, Ranch barba Tone u Manjadvorcima i Konjički klub Istra Star u Biškupiji pokraj Medulina, Park kažuna u Vodnjanu, Nacionalni park Brijuni, Memo muzej u Puli, Istra Inspirit predstava Malin Fest u Medulinu, te Izletište Remedy i paleo farma u Radošima kod Poreča, vina Fakin u Batajima kod Motovuna, vina Koraca u Motovunskim Novakima i Wine & Food station Trapan u Šišanu, Brist olive u Vodnjanu, OPG Gabrijela Valenta u Momjanu i Zoran Kalčić u Vrsaru.

U skladu s ovogodišnjom temom Svjetskog dana turizma, osim tiskanja letka i plakata, izrađene su i Internet stranice www.istra.hr/svjetskidanturizma2018 na kojima se prezentira 28 uključenih punktova diljem Istarske županije.

Klikom na bilo koji punkt mogu se pregledavati ponuđeni sadržaji s opisom i sniženim cijenama te kontaktima za dodatno informiranje i rezerviranje slobodnog termina. Rezervacije se mogu slati e-mailom, telefonski ili osobno kod odabranog ponuditelja turističkih sadržaja. Osim web stranica, na Facebook i na Instagram adresama  

www.facebook.com/visitistria/svjetskidanturizma2018

www.instagram.com/visitistria/svjetskidanturizma2018

objavljivati će se sve najave, obavijesti i druge zanimljivosti vezane za obilježavanja Svjetskog dana turizma 2018. godine u Istri, koje se mogu komentirati i ''lajkati''. Prilikom dijeljenja fotografija i video zapisa na društvenim mrežama, preporučuje se da se označe sa

#svjetskidanturizma2018

#WTD2018

Prigodni letak može se preuzeti u lokalnim turističkim zajednicama, direktno kod uključenih ponuditelja turističkih sadržaja, osobno u Upravnom odjelu za turizam, Partizanska 5a, Poreč, te preuzeti u digitalnom obliku klikom na ovaj link.

ZNAČAJ TURIZMA U ISTRI

U Istri je turizam jedna od najznačajnijih gospodarskih grana, te ima veliki utjecaj na život lokalnog stanovništva, na prirodne ljepote i okoliš. Stoga je jako važno turizam razvijati u skladu sa načelima održivog razvoja (ekološka, društvena i ekonomska održivost), a održivim turizmom može se smatrati samo onaj koji ima sve tri dimenzije istodobno, odnosno koji ne degradira prirodnu i kulturnu resursnu osnovu, koji nije u koliziji s potrebama i željama lokalnog stanovništva, niti samih turista, ali koji također jamči i razuman povrat na uložena sredstva. Koncept održivog razvoja počiva na zadovoljenju potreba sadašnjih, ali posebice i budućih naraštaja, kako bi svi resursi (okoliš, prirodne ljepote, atrakcije...) ostali očuvani i neuništeni. Osim toga, važno je turizam odgovorno razvijati što podrazumijeva turizam koji maksimizira pozitivne učinke za lokalnu zajednicu, minimizira negativne socijalne i prirodne učinke te pomaže lokalnom stanovništvu sačuvati svoju kulturu i okoliš.

Prevladavajući motiv dolaska u Istru, zbog prirodnih ljepota, pogodne klime za dokolicu i odmor, topline mora i blizine važnih prometnih puteva, i dalje je sunce i more. Posljednjih 20-ak godina u Istri je pokrenut čitav niz razvojnih programa kojima se bitno obogatila i podigla kvaliteta ponude, potaknuo razvoj cjelogodišnjeg turizma i stvorili novi motivi dolaska koji nisu vezani samo za "sunce i more". Turistički se razvija i unutrašnja Istra koja nudi selektivne oblike turizma (eno-gastro, kulturni turizam, aktivnosti u prirodi itd.), te se na taj način zapošljava lokalno stanovništvo i revitaliziraju ruralna područja koja su bila zapuštena.

Tako je Upravni odjel za turizam u sinergiji s ostalim dionicima istarskog turizma iz privatnog i javnog sektora pokrenuo projekte kao što su bike i outdoor turizam, diversifikaciju privatnog smještaja, razvoj turističkih manifestacija, razvoj kulturnog turizma, gourmet turizam, turizam vina i maslinova ulja i dr., kojima se značajno unaprijedio istarski turistički proizvod, te su se postavili dobri temelji za daljnje podizanje konkurentnosti i atraktivnosti na globalnom turističkom tržištu.

Sve ove aktivnosti provode se u skladu s Master planom razvoja turizma do 2025. godine, koji je dao viziju budućeg razvoja Istre kao ''globalno prepoznate turističke regije koja je svoje autentične vrijednosti uspješno integrirala u udoban i poželjan životni prostor. Istarski način života određuje njenu autentičnu regionalnost, koja na otvoren i pouzdan način razvija originalne, inovativne i konkurentne turističke proizvode kroz suradnju svih aktera.''

O SVJETSKOM DANU TURIZMA

Svjetski dan turizma održava se svake godine 27. rujna putem prigodnih manifestacija u čitavom svijetu, a navedeni datum je odabran kako bi se podudarao s važnim trenutkom za Svjetsku turističku organizaciju, danom kada je 1970. usvojen njen Statut.

Svjetski dan turizma obilježava se kako bi se unutar međunarodne zajednice jačala svijest o turizmu i njegovom gospodarskom, sociološkom, kulturnom i političkom značaju. Uvođenjem inovacija i digitalnih tekovina, među ostalim ciljevima unutar šire filozofije održivog razvoja, turizmu se otvaraju mogućnosti da se značajnije uključi u život zajednice, da osnaži lokalnu zajednicu i da djelotvorno raspolaže resursima.