Izvršena promocija brošure ''Istra ecoxperience - Sve eko iz Istre'' i dodijeljeno 15 novih Eco Domus certifikata

Izvršena promocija brošure ''Istra ecoxperience - Sve eko iz Istre'' i dodijeljeno 15 novih Eco Domus certifikata

Prema riječima župana Flega, Istarska županija se 2014. godine jasno odredila kojim putem želi ići, a smjernice razvoja definirane su u Strategiji održivog razvoja - Zelenom planu Istre, prvom takve vrste u Hrvatskoj, a potom i u Županijskoj razvojnoj strategiji. "Već smo tada prepoznali važnost poticanja ekološke poljoprivrede, kao i eko smještaja te i tako i djelovali. U suradnji s gradovima i općinama poticali smo naše poljoprivrednike, ali i iznajmljivače, čime smo jačali sinergiju između poljoprivrede i turizma", istaknuo je župan Flego najavivši kako će Županija i ubuduće konkretnim mjerama i aktivnostima poticati održivost te nastaviti razvijati Istru kao BIO regiju.

Županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković osvrnula se, pak, na izdanu brošuru: ''S ciljem promocije održivog razvoja turizma, informiranja o postojećim eko prijateljskim sadržajima u Istri, praćenja trendova u svijetu, te osvješćivanja o važnosti ekologije i umrežavanja dionika ekološke ponude u Istri, odlučili smo izraditi prvu brošuru o eko prijateljskim sadržajima u Istri. Brošura je namijenjena domicilnom stanovništvu kod kojeg se želi probuditi ekološka svijest i potaknuti na ekološko razmišljanje, ali i upoznavanju turista s takvom ponudom u Istri, kako bi na jednom mjestu dobili informacije o svim eko prijateljskim sadržajima i ponudi. Vjerujemo kako je ovo jedan kvalitetan materijal koji će primjereno promovirati i pružiti jednu širu perspektivu Istre kao ''zelene'', eko-prijateljske destinacije.'', poručila je pročelnica.

Brošura je višejezična, odnosno izrađene su dvije varijante: hrvatsko-engleska i talijansko-njemačka, tiskana je na ekološkom papiru, a dizajnirao ju je Sudio Sonda, koji je osmislio i naslov brošure ''Istra ecoxperience - Sve eko iz Istre.'' Osim eko-prijateljskog smještaja, odnosno privatnog smještaja certificiranog oznakom Eco Domus i hotela koji nose međunarodnu eko oznaku Travelife, u brošuru su uvršteni certificirani ekološki proizvođači iz udruge Istarski eko proizvod, plaže koje nose Plavu i Zelenu zastavu, e-punionice za električna vozila i bicikle, te eko manifestacije koje prezentiraju ekološke proizvode ili eko-prijateljske aktivnosti.

Zatim su izdvojena  zaštićena područja u Istri s posebnim naglaskom na Ekološku mrežu Natura 2000 i zaštićene biljne i životinjske vrste, na pravila ponašanja na tim područjima i na sadržaje, kao što su špilje, jame, nacionalni parkovi i parkovi prirode, koji su prilagođeni za prihvat turista. U brošuru su nadalje uvršteni eko muzeji koji prezentiraju autohtone proizvode, tradiciju i običaje, te se promoviraju eko-prijateljske aktivnosti uz istovremeno odgovorno ponašanje prema okolišu. Brošura se može preuzeti ovdje: https://www.istra-istria.hr/fileadmin/urednici/Turizam/Eko_brosura_HR_EN_web.pdf.

Odjel je kod izrade brošure surađivao s raznim subjektima i institucijama, među kojima posebno izdvajamo AZRRI d.o.o., Turističku zajednicu Istarske županije, IRTA d.o.o., Natura Histrica, udrugu Istarski eko proizvod, te Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije pri Sveučilištu J. Dobrile u Puli, čiji studenti su dali svoj doprinos u postupku definiranja koncepta brošure.

Nakon toga je 15 privatnih iznajmljivača koji su zadovoljili kriterije za dobivanje Eco Domus certifikata  dobilo prigodne tabele i promotivni materijali za označavanje njihovog smještajnog objekta. Uz dosadašnjih 11 objekata koji su certifikat dobili prošle godine, novih 15 objekata s Eco Domus certifikatom jesu:

R.b.

Naziv objekta

Lokacija objekta

1

Zatka

Čepić (Kršan)

2

Lavarino Royal

Marčana

3

CasaMenta

Marčana

4

4 Seasons House

Roč

5

Apartman Nik

Mihatovići (Poreč)

6

Villa Aria

Višnjan

7

Home & Apartments Sabina

Pula

8

Villa Deep Blue

Rabac

9

Villa Benić

Gradišće (Žminj)

10

Villa Ana

Karigador (Brtonigla)

11

Villa Nina

Karigador (Brtonigla)

12

Villa Gelci

Trget (Labin)

13

Veli Kus

Badnjevari (Žminj)

14

Villa Kabola

Marčana

15

Villa Moncalvo

Golaš (Bale)

Upravni odjel za turizam Istarske županije je 2016. godine pokrenuo program certificiranja eko prijateljskog smještaja pod nazivom Eco Domus. Nastavak je to aktivnosti započetih s projektom Istra Bike&Bed s ciljem diversifikacije i podizanja kvalitete privatnog smještaja u Istarskoj županiji u skladu s načelima održivog razvoja turizma.

Eco Domus je namijenjen malim turističkim smještajnim objektima kapaciteta do 30 ležaja koji posluju tijekom cijele godine, a cilj mu je poticanje privatnih iznajmljivača na poslovanje u skladu s načelima održivog razvoja i održivog turizma. Program se provodi u suradnji s vanjskom stručnom suradnicom Milenom Radošević iz tvrtke Aktivist d.o.o. iz Pule.

Trenutno je objavljen javni poziv za uključenje u program Eco Domus, a sve dodatne informacije, kriteriji i obrasci za uključenje u program dostupne su na web stranicama: http://www.istra-istria.hr/index.php?id=5036.

Galerija fotografija