Provedena edukacija privatnih iznajmljivača i dodijeljeno 15 novih Eco Domus certifikata

Provedena edukacija privatnih iznajmljivača i dodijeljeno 15 novih Eco Domus certifikata

Podsjetimo da je program ''Eco Domus'' na ovogodišnjim Danima Hrvatskog turizma bio finalist za priznanja Hrvatske turističke zajednice u Kategoriji ''Nagrada za održivi turizam''.

Prema riječima pročelnice Prodan Mraković: ''Upravni odjel za turizam Istarske županije je 2016. godine pokrenuo program certificiranja eko prijateljskog smještaja pod nazivom Eco Domus. Nastavak je to aktivnosti započetih s projektom Istra Bike&Bed s ciljem diversifikacije i podizanja kvalitete privatnog smještaja u Istarskoj županiji u skladu s načelima održivog razvoja turizma. U tu svrhu su izrađeni kriteriji za provedbu certificiranja, vizualni identitet i logotip projekta, te su tijekom prošle tri godine provedeni javni pozivi za iskaz interesa za uključenje u projekt. Održivi turistički razvoj vrlo je važan jer zadovoljava potrebe turista i domicilnog stanovništva. Njime se želi ostvariti upravljanje resursima na način da ekonomske, socijalne i ekološke potrebe budu zadovoljene, tako da se održi kulturološki integritet, osnovni ekološki procesi, biološka raznolikost, te sustavi na kojima počiva život. Eco Domus se provodi s ciljem povećanja društvene i ekološke odgovornosti u turizmu, usklađen je s globalnim smjernicama održivog razvoja te jamči cjelovitu zaštitu okoliša i zdravlja.'', poručila je pročelnica.

Edukaciju je provela vanjska stručna suradnica UO za turizam IŽ, Milena Radošević iz tvrtke Aktivist d.o.o. iz Pule, a sastojala se od predavanja o relevantnosti Eco Domus programa i prednostima koje nudi privatnim iznajmljivačima, rezultatima i postignućima Eco Domus programa u razdoblju 2017-2019, eco-friendly trendovima na globalnom turističkom tržištu, primjerima dobre prakse i idejama za unaprjeđenje u eco-friendly smjeru razvoja, te kako predstaviti svoj Eco Domus objekt na turističkom tržištu.

Nakon toga je Nastja Logar, predstavnica portala www.ecobnb.it  za Hrvatsku i Sloveniju, iznajmljivačima predstavila mogućnosti predstavljanja njihovih objekata na ovom specijaliziranom web portalu za eko-prijateljski smještaj, da bi zatim kroz zajedničku raspravu, nekoliko iznajmljivača predstavilo svoja iskustva kao primjere dobre prakse.

Nakon edukacije je za sve sudionike organiziran obilazak Kuće istarskog maslinovog ulja i stručna degustacija nekoliko istarskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja.

Novi objekti koji su dobili tabele Eco Domus jesu:

R.b.

Naziv objekta

Lokacija objekta

1

VILLA OX

Škrapi, Pazin

2

APARTMANI DOLORES

Roč, Buzet

3

CASA AMANDO

Rovinj

4

APARTMANI VITO I MARIA

Banjole, Medulin

5

EDERA

Sv. Kirin, Svetvinčenat

6

APARTMAN V&V

Pula

7

VILLA KURIOZA

Kurelovići, Lupoglav

8

VILLA VLASTELINI I

Kapelica, Labin

9

VILLA VLASTELINI II

Duga luka, Labin

10

STANCIJA 1904

Smoljanci, Svetvinčenat

11

APARTMANI OLIVE CHARM

Rožac, Umag

12

BELVEDER MOTOVUN

Pigini, Livade (Oprtalj)

13

VILA MASLINA

Paladini, Buzet

14

TRAIL COTTAGE BRGUDAC

Brgudac, Lanišće

15

VILLA VISTA

Zamask, Pazin

Eco Domus je namijenjen malim turističkim smještajnim objektima kapaciteta do 30 ležaja koji posluju tijekom cijele godine, a cilj mu je poticanje privatnih iznajmljivača na poslovanje u skladu s načelima održivog razvoja i održivog turizma.

Sve dodatne informacije, kriteriji i obrasci za uključenje u program dostupne su na web stranicama: http://www.istra-istria.hr/index.php?id=5036.

Galerija fotografija