Upravni odjel za turizam Istarske županije je i u 2021. godini poticao razvoj turistički manje razvijenih područja

Upravni odjel za turizam Istarske županije je i u 2021. godini poticao razvoj turistički manje razvijenih područja

Temeljem javnog poziva za poticanje turističkih manifestacija, proizvoda i projekata na turistički manje razvijenim područjima Istarske županije, koji je proveden početkom 2021. godine, Upravni odjel za turizam Istarske županije je za postizanje ravnomjernog turističkog razvoja Istre, za razvoj cjelogodišnjeg turizma te za održivi razvoj turizma dodijelio potpore u ukupnom iznosu od 315.000 kuna.

Od toga je 6 turističkih manifestacija dobilo 145.000 kuna za podizanje kvalitete, te posebno za unaprjeđenje ekoloških standarda, estetskog uređenja, pristupačnosti, kvalitete boravka i nadogradnje programa manifestacije, te promociju  autohtonih proizvoda, lokalne tradicije, običaja i vrijednosti.

Daljnjih 170.000 kuna dodijeljeno je za 14 turističkih projekata u okviru selektivnih oblika turizma kao što su outdoor i aktivni turizam, odnosno cikloturizam, kulturni turizam i eno-gastronomski turizam, koji se provode na manje razvijenim područjima Istre.

Od projekata vezanih za outdoor i aktivni turizam izdvajamo uređenje i opremanje MTB staze ''Slum 2'' na području Općine Lanišće, za što je izdvojeno 25.000 kuna. Ovim sredstvima je uređena i označena trasa duga 23 km koja se spojila na već postojeću stazu ''Slum 1'', čime je dobivena kvalitetna cross country staza duga 65 km. Staza je zahtjevna, budući da je visinska razlika terena 2.000 m, te ispunjava sve uvjete za službena maraton takmičenja, a posebno je atraktivna za ljubitelje e-bikea. Za uređenje su korišteni isključivo prirodni materijali, a šumske dionice su trasirane bez sječe stabala.

Nadalje, Turističkoj zajednici Središnje Istre je dodijeljeno 11.000 kuna za označavanje biciklističke staze ''Jure Grando'' na području Općine Tinjan. Radi se o srednje teškoj, kružnoj stazi dužine 27 km i 378 m visinske razlike. Uz postavljanje novih stupova sa smjerokazima, postavljena je velika informativna tabela na početku staze. Općini Vižinada je dodijeljeno 15.000 kuna za uređenje i obilježavanje pješačke staze duge 9 km. Osim toga, izrađen je novi GPS zapis, koji je objaljven na službenim web stranicama Istra bike & walk, novi grafički dizajn info table Vižinada bike&walk, koji je implementiran na postojeće info table, te je dodatno opremljen postojeći photo point. Na području Općine Lupoglav uređena je i označena nova kružna pješačka staza ''Aurania'' dužine 11 km, koja povezuje Vranje i Boljun, za što je izdvojeno 10.000 kuna, dok je sa 7.000 kuna sufinancirano uređenje i opremanje tematske staze ''Putevima kontrabanda'' na području Općine Kršan. Projektom je uređeno odmorište i vidikovac, te su postavljeni drveni stolovi i klupe. TZ Općine Ližnjan je sa 12.000 kuna sufinancirano uređenje photo lokacija na području Monte Madonne (Šišan), a u sklopu uređene i označene pješačke staze koja prolazi tim područjem.

TZ Općine Kanfanar je sa 15.000 sufinancirano uređenje biciklističkog punkta u sklopu kojeg je postavljena e-bike punionica, servisni stalak za bicikle, te informativna tabla s prikazom biciklističkih staza na području općine, dok je TZ Općine Motovun dobila potporu od 10.000 kuna za uređenje novog bike odmorišta ''Sv. Bartol'' koje se sastoji od klupe s nadstrešnicom i info pločom, solarnog panela i USB dodatka za punjenje mobilnih uređaja, bike self service stalka te kombiniranog stalka za bicikle.

TZ Općine Svetvinčenat je dobila 12.000 kuna za uređenje novog bike odmorišta u središtu Svetvinčenta u sklopu kojeg je postavljena punionica sa stalcima i punjačima za 4 električne bicikle, zračnim kompresorom za gume te reklamnim panoom i info tablom sa MTB, obiteljskim i rekreativnim biciklističkim stazama cijelog klastera, dok je TZ Općine Žminj sa 10.000 kuna sufinancirano postavljanje e-bike punionice u Žminju sa stalcima i punjačima za 4 električne bicikle, zračnim kompresorom za gume, stalkom s osnovnim alatom za popravak bicikala, te tabelom s bike stazama Žminjštine. Ovim ulaganjima se trenutni broj punionica za električne bicikle diljem Istre popeo na 33, čime se zadovoljavaju potrebe ovog brzo rastućeg segmenta cikloturista u našoj regiji.

Dodatna ulaganja u javnu turističku infrastrukturu izvršila je Općina Grožnjan, kojoj je sa 18.000 kuna sufinancirano uređenje vidikovca u starogradskoj jezgri Grožnjana u sklopu kojeg su izvršeni nužni građevinski radovi sanacije urušenog zida, te su postavljene klupe i stalci za bicikle, dok je Općini Pićan odobreno 5.000 kuna, također za uređenje vidikovca kod crkvice Sv. Mihovila u sklopu kojeg je postavljen drveni stol s dvije klupe.

Dodatna ulaganja izvršena su u Gradu Pazinu, gdje je sa 10.000 kuna sufinancirana 3. faza postavljanja signalizacije i interpretacije stare gradske jezgre Pazina, kao zaštićene kulturno-povijesne cjeline, koja se provodi u sklopu EU projekta Pazin KultourSpirit. Projektom su postavljene višejezične informativne ploče na povijesne lokacije kao što su palača Rapicio, Franjevački samostan, stanica poštanske kočije i dr., te u Svetvinčentu, gdje je sa istim iznosom općini sufinanciran projekt Koracima prošlosti kaštela Morosini-Grimani, u sklopu kojeg je izrađen digitalni vodič kojeg će svaki posjetitelj moći preuzeti skeniranjem QR koda svojim pametnim telefonom prilikom kupnje ulaznice. Vodič ne nekoliko jezika pruža sve informacije i zanimljivosti o kaštelu, točnije o 21 punktu koji su stručno opisani u suradnji s povjesničarem.

Ovim potporama se potaknuo razvoj javne turističke infrastrukture i valorizacija autohtonih vrijednosti, istarske tradicije, kulture i običaja, te se podigla razina kvalitete i ponuda destinacije u manje razvijenim dijelovima Istre.

Galerija fotografija