Der Spiegel objavio reportažu o Programu Eco Domus

Der Spiegel objavio reportažu o Programu Eco Domus

Nakon što je Eco Domus uvršten u TOP 100 održivih priča destinacija na svijetu, najčitaniji njemački časopis Der Spiegel je u svojem online izdanju 06.10.2022. objavio opširnu reportažu o Istri kao turističkoj destinaciji, s posebnim naglaskom na Eco Domus program certificiranja eko-prijateljskog smještaja, kojeg Upravni odjel za turizam Istarske županije provodi posljednjih šest godina.

U kontekstu oporavka nakon Korona-krize, klimatskih promjena, te naglog porasta broja gostiju s njemačkog govornog područja i sve većeg utjecaja turizma na okoliš i lokalno stanovništvo, Eco Domus se spominje kao pozitivan primjer kako bi trebalo pristupiti razvoju turizma, poštujući principe održivog i odgovornog razvoja.

U nastavku donosimo prijevod dijela reportaže: Ova sezona pokazala je da špica može postati prava opasnost: kiša nije padala tjednima, a izletnika je bilo jako puno – čak previše. Od sredine srpnja do kraja kolovoza potrošnja vode bila je ograničena naredbom regionalne uprave. Automobili se više nisu smjeli prati, a travnjaci ili teniski tereni zalijevati vodom. Tuševi na plažama? Isključeni! Bilo je i nekoliko šumskih požara.

Ne govori nam to samo ovogodišnji scenarij: potrebna su trajna rješenja da turizam ne šteti; ni okolišu, ni mještanima. Marijana Lovrinić to već odavno zna. Njezina Casa Amando je održivi smještaj i od 2019. dio je mreže »Eco Domus«, inicijative Istarske regionalne uprave.

Svatko tko želi biti uključen mora zadovoljiti minimalne ekološke standarde u nekoliko kategorija: štedjeti vodu, izbjegavati plastiku, koristiti ekološke deterdžente i štedne električne uređaje, postaviti klimu na temperaturu ne nižu od 26 stupnjeva Celzijusa. Jednom godišnje odgovorni za inicijativu provjeravaju da li se sve to poštuje ...

Sa sljedeće poveznice može se preuzeti cijeli članak (na njemačkom jeziku):