COASTENERGY - Blue energy in ports and coastal urban areas

Treći projekt u sklopu programa INTERREG V-A Italija-Hrvatska (projekti tipa Standard) u kojem sudjeluje IRENA zove se COASTENERGY.

Projekt COASTENERGY je projekt na kojem je IRENA glavni partner i organizator, te se bavi analizom, procjenom i promocijom energetskog potencijala i infrastrukture u lukama i obalnim urbanim područjima na Mediteranu kako bi se poduzećima, organizacijama i ostalim zainteresiranim stranama olakšalo poslovno ulaganje, koje će primarno biti fokusirano na termalnu energiju i energiju morskih valova. Inicijative će garantirati održiv razvoj i očuvanje morskog i kopnenog ekosistema i biti usklađene sa ostalim aktivnostima u priobalnom području Mediterana kao što su ribarenje, turizam i pomorska industrija.

Ciljevi projekta su:

1.) Poboljšati suradnju i izmjenjivanje znanja između javnih uprava, poduzeća, istraživačkih centara i građana,

2.) Uz pomoć minimalno 20 istraživačkih centara definirati devet obalnih područja s najvećim potencijalom ulaganja te kontaktiranje minimalno 40 talijanskih i hrvatskih poduzeća s ciljem promocije i udruživanja s javnim upravama u svrhu investiranja u pilot projekte,

3.) Osnivanje talijansko-hrvatskog observatorija o sistemu obalne energije i izrada online baze podataka kamo će potencijalnim investitorima i javnosti biti dostupni svi relevantni podaci i informacije vezani uz mogućnost investiranja u Istarskoj županiji i okolnim mediteranskim područjima (znanstvena istraživanja, informacije o zakonskim regulacijama i financiranju, tehnološke informacije i instrukcije.

U projektu sudjeluje 7 partnera iz Italije i Hrvatske.

Glavni partner:  IRENA

Partneri u projektu: Development Agency of the City of Dubrovnik - Dura, International Centre for sustainable development of energy, water and environment systems (Sdewes Centre), University of Camerino, University of Udine, Community of Mediterranean universities, Chamber of commerce, industry, agriculture and craft of Pescara, City of Ploče.

Projekt koji je s implementacijom počeo u 1. mjesecu 2019. godine provoditi će se do 6. mjeseca 2021. godine.

Ukupna vrijednost projekta koji se u 85%-tnom iznosu financira sredstvima programa INTERREG V-A Italija-Hrvatska je 1.827.670,00 €, a budžet IRENA-e iznosi 207.610,00 €.