Istra ecoxperience – Sve eko u Istri

Dragi prijatelji zelenog turizma i svi oni koji će te to tek postati!
Priroda, kultura, tradicija i ljudi važan su aspekt zelenog turizma, te smo s ciljem promocije održivog razvoja turizma, informiranja o postojećim eko prijateljskim sadržajima u Istri, praćenja trendova u svijetu, te osvješćivanja o važnosti ekologije i umrežavanja dionika ekološke ponude u Istri, od 2019. godine započeli s tiskanjem prve brošure o eko prijateljskim sadržajima u Istri. 
Na taj način, zajedno sa vama želimo doprinijeti očuvanju naših prirodnih i kulturnih resursa, podizanju svijesti o potrebi zaštite prirode, unapređenju života lokalnih zajednica te poticanju novih poslovnih mogućnosti u našoj regiji, poštujući načela održivog razvoja. Stoga, potičimo razvoj lokalne zajednice, konzumirajmo domaće i autohtone proizvode iz ekološkog tj. organskog uzgoja. Štitimo i čuvajmo prirodne resurse i kulturnu baštinu, upoznajmo i njegujmo običaje i tradiciju lokalnog stanovništva.

BROŠURA I WEB STRANICE
Brošura je višejezična (hrvatsko-engleska i talijansko-njemačka), tiskana je na ekološkom papiru, a dizajnirao ju je Sudio Sonda, koji je osmislio i naslov brošure ''Istra ecoxperience - Sve eko iz Istre.'' Osim eko-prijateljskog smještaja, odnosno privatnog smještaja certificiranog oznakom Eco Domus, hotela koji nose međunarodnu eko oznaku Travelife i kampova s oznakom EU Ecolabel, u brošuru su uvršteni certificirani ekološki proizvođači koji svoju ponudu prodaju na kućnom pragu, plaže koje nose Plavu i Zelenu zastavu i Eko plaže, e-punionice za električna vozila i bicikle, te eko manifestacije koje prezentiraju ekološke i autohtone proizvode ili eko-prijateljske aktivnosti.
Zatim su izdvojena  zaštićena područja u Istri, s posebnim naglaskom na Ekološku mrežu Natura 2000 i zaštićene biljne i životinjske vrste, na pravila ponašanja na tim područjima i na sadržaje, kao što su špilje, jame, nacionalni parkovi i parkovi prirode, koji su prilagođeni za prihvat turista. U brošuru su nadalje uvršteni eko muzeji i tematski parkovi koji prezentiraju autohtone proizvode, tradiciju i običaje, zatim pješačko-biciklistička staza Parenzana, te se promoviraju eko-prijateljske aktivnosti uz istovremeno odgovorno ponašanje prema okolišu.
Brošura se može preuzeti OVDJE a namijenjena je domicilnom stanovništvu kod kojeg se želi probuditi ekološka svijest i potaknuti na ekološko razmišljanje, ali i turistima kako bi na jednom mjestu dobili informacije o svim eko prijateljskim sadržajima i ponudi. Početkom 2021. godine smo izradili i Internet stranice www.istraecoxperience.com na kojima su objavljeni svi sadržaji kao i na brošuri.

POZIV ZA UKLJUČENJE U ISTRA ECOXPERIENCE
Svi zainteresirani dionici koji se izravno ili neizravno bave turizmom na području Istarske županije i koji posluju na eko-prijateljski način, pozvani su da se uključe u Istra ecoxperience. Dovoljno je ispuniti odgovarajuću prijavnicu i dostaviti je s popratnom dokumentacijom na sljedeću adresu:
Istarska županija
Upravni odjel za turizam

(Prijava u program Istra ecoxperience) 
Obala M. Tita 4
52440 Poreč-Parenzo

 
ili skenirano na e-mail adresu turizam@istra-istria.hr, na koju nam možete slati i sva vaša pitanja i prijedloge.
 
Javni poziv za uvrštenje na web stranice je trajno otvoren,
dok se prijave za uvrštenje u tiskanu brošuru zaključuju 31. listopada tekuće godine.
 
U nastavku možete preuzeti pravilnik o uvjetima za uvrštenje i obrasce za prijavu: