Boris Miletić

Istarski župan - Presidente della
Regione Istriana

Župan Miletić podržao inicijativu suradnje između Istarskog veleučilišta i Veleučilišta u Šibeniku i Vukovaru

Podijeli članak:
Župan Miletić podržao inicijativu suradnje između Istarskog veleučilišta i Veleučilišta u Šibeniku i Vukovaru

Istarski župan Boris Miletić i pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac upriličili su nedavno sastanak s dekanima tri veleučilišta, onog u Šibeniku i Vukovaru, ujedno najvećih u Hrvatskoj te Istarskog veleučilišta iz Pule, s ciljem pružanja potpore njihovoj potpisanoj međusobnoj suradnji. Glavna područja suradnje bit će znanstvena istraživanja, mobilnost nastavnika i studenata, jačane kvalitete i razvoj studijskih programa. 

Župan Miletić je uvodno pozdravio prisutne dekane, dekana Istarskog veleučilišta Daglasa Koracu, dekana Veleučilišta u Šibeniku Ljubu Runjića i dekana Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru Željka Sudarića. 

„Kvaliteta je važna u današnjem obrazovnom sustavu kako bi dobivena diploma dobro korespondirala s određenim znanjem koje će studenti dobiti na svom veleučilištu. Županija je osnivač Istarskog veleučilišta i to nam je važna stavka u proračunu te mi je posebno drago što je trend upisnih kvota na Veleučilište u pozitivi, što stabilno raste, naročito kada znamo da je taj trend i interes u ostalim obrazovnim ustanovama najčešće u padu. Veseli me što se stvara pozitivna suradnja između ova tri veleučilišta koja sigurno daje snagu svima uključenima“, poručio je župan Miletić i nastavio:

„Županija podržava i rad Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, koje je državno, ali je mnoge nekretnine dobio upravo od strane Istarske županije, što je bio preduvjet za njegovo daljnje širenje, a redovno dobiva i našu financijsku pomoć“. 

Dekan Istarskog veleučilišta Daglas Koraca zahvalio se županu na prijemu i potpori, kazavši da je sastanak pokrenut s ciljem uspostave suradnje s dva jaka hrvatska veleučilišta iz Šibenika i Vukovara. Zajednička je želja, dodao je, napraviti iskorak u kvaliteti. Zahvalama se pridružio i dekan vukovarskog Veleučilišta Željko Sudarić, koji u ovoj suradnji vidi brojne prednosti.

Dekan Veleučilišta u Šibeniku Ljubo Runjić poručio je, pak, kako mu je drago što je pokrenuta jedna ovakva pozitivna priča te je spomenuo sjajan primjer Centra za istraživanje materijala Metris, koji djeluje u sklopu Istarskog veleučilišta.

Pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac naglasio je da Županija kao jedini osnivač Istarskog veleučilišta na njega gleda kao važnu kariku u obrazovno sustavu u Istri. 

„Drago nam je što se Veleučilište kontinuirano razvija i što u ovoj akademskoj godini upisna kvota iznosi preko 70 %“, istaknuo je pročelnik Glušac dodajući kako je stručan kadar najvažniji dio obrazovnog sustava.

Podsjetimo, Istarsko veleučilište je u proteklom razdoblju osiguralo dopusnice za obavljanje nastavne djelatnosti, upise studenata, ali i za obavljanje znanstvene djelatnosti u području tehničkih znanosti, što je najveće dostignuće Sveučilišta do sada.  

Galerija fotografija