30.01.17. u 11:42

Održana 37. sjednica Skupštine Istarske županije

Prva ovogodišnja, 37. po redu, sjednica Skupštine Istarske županije, održana je danas, u Spomen domu u Pazinu, s dnevnim redom od 12 točaka.

Na aktualnom satu, između ostalog, IDS-ova vijećnica Vedrana Gregorović, postavila je pitanje o budućnosti tvornice Cimos. Istarski župan Valter Flego odgovorio je kako je na temu Cimosa, održao cijeli niz razgovora s upravom tvornice, premijerom Republike Hrvatske te ministrom državne imovine Goranom Marićem, u cilju opstanka Cimosa. I sam je ministar, kazao je župan Flego, izrazio spremnost da Vlada RH učini sve kako bi se sačuvala radna mjesta, a o tome će danas razgovarati hrvatski i slovenski ministri. Istarski župan dodao je kako ne želi ništa prejudicirati glede odluke hrvatske i slovenske vlade, ali je izrazio optimizam glede budućnosti tvornice, značajne kako za Buzet, Labin i Roč, ali i cijelu Istru.

Vijećnika Daniela Mohorovića (SDP) zanimalo je o kojim je konkretnim projektima župan Flego razgovarao prilikom sastanka s premijerom RH.

„Premijeru sam naglasio kako Hrvatska, po uzoru na druge razvijene europske zemlje, treba prepustiti više ovlasti regionalnoj i lokalnoj samoupravi, odnosno provesti funkcionalnu i fiskalnu decentralizaciju koja će omogućiti razvojni zamah cijele države“, odgovorio je župan Flego dodajući kako je s premijerom i suradnicima pričao i o izgradnji i opremanju Opće bolnice Pula, dovršetku istarskog Ipsilona te stavljanje bivše vojne imovine u funkciju gospodarskog razvoja i otvaranja novih radnih mjesta.

Na pitanje vijećnika Vilija Rosande (IDS) o teranu, istarski župan je ponovio kako „vino ne pripada državi, već teritoriju, a brend teran je dio istarskog identiteta i stoljetne tradicije“. Također, župan Flego je zadovoljan što je Europska komisija, proteklog tjedna, pripremila akt koji bi omogućio da istarski vinari koriste naziv teran za svoja vina, a njegovo usvajanje očekuje u svibnju ili lipnju ove godine.

Skupština je na sjednici dala suglasnost Domu za starije osobe „Domenico Pergolis“ Rovinj za potpisivanje ugovora o izvođenju radova rekonstrukcije i dogradnje Doma. Ispunjavanjem svih pravno-formalnih uvjeta, očekuje se uvođenje u posao izvođača u prvoj polovici veljače 2017. godine.