29.07.19. u 09:58

Održana završna konferencija EU projekta “Energetska obnova zgrade Osnovne škole Ivana Batelića - Raša“

U petak, 26. srpnja 2019. godine u prostorijama Osnovne škole Ivana Batelića - Raša održana je završna konferencija u okviru projekta “Energetska obnova zgrade Osnovne škole Ivana Batelića - Raša”, sukladno Operativnom programu “Konkurentnost i kohezija” 2014. - 2020.

Radovi na energetskoj obnovi obuhvatili su toplinsku izolaciju dijela poda, ravnih krovova iznad grijanog prostora, stropa prema negrijanom podrumu i vanjskom prostoru te vanjskih zidova, zamjenu vanjske stolarije, zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom, ugradnju termostatskih ventila, ventilacije prostora i djelomične klimatizacije, te odvajanje grijanja škole i dvorane. Projektom je izvršena ugradnja dizala i izvedba rampe. Planiranim zahvatom potrebna toplinska energija za grijanje centralne zgrade u odnosu na postojeću smanjuje se za oko 65 %, a izvedbom nove rasvjete ušteda snage u odnosu na postojeću instaliranu snagu iznosit će oko 37 %. Nakon provedbe energetske obnove zgrada iz energetskog razreda C prelazi u energetski razred A.

Ravnateljica škole Greis Franković zahvalila se svima koji su bili uključeni u projekt: ”Nakon 80 godina postojanja Osnovna škola Ivana Batelića - Raša konačno je zasjala u punom sjaju, onom estetskom, ali i funkcionalnom. Za sve nas ovo jako puno znači. Izuzetno smo ponosni što smo već dotrajalu školsku zgradu uspjeli ovako kvalitetno obnoviti. Obnova nas je dodatno motivirala i potaknula da nastavimo put ka podizanju kvalitete odgojno-obrazovnog rada. A sve kako bi učenici i nastavnici radili u uvjetima primjerenim 21. stoljeću i kako bi ostvarili još veće uspjehe i rezultate.“

Viša savjetnica za kapitalnu izgradnju u UO za obrazovanje, sport i tehničku kulturu istarske županije Vesna Sagaj upoznala je prisutne s tehničkom stranom projekta.

“Vjerujemo da ovo kapitalno ulaganje u školsku zgradu, kao i prethodna izvršena ulaganja u školu doprinose ostvarivanju boljih uvjeta obrazovanja i rada učenicima, nastavnicima i svim zaposlenicima škole te da će svima njima vrijeme provedeno u ovoj školi ostati u najljepšem sjećanju“, istakla je Sagaj.

Načelnica Općine Raša Glorija Paliska istakla je kako je priveden kraju jedan jako lijep i hvalevrijedan posao.

”Put od tisuću milja započinje prvim korakom. I to je rečenica koja se zaista može primijeniti u ovom svečanom trenutku. Od 2014. godine smo sređivali i rješavali imovinsko-pravne odnose, znajući da je to preduvjet za bilo kakvu obnovu. Projekt obnove je bio velik i zahtjevan, čekali smo ga čak 80 godina. Danas, pet godina kasnije smješkamo se zadovoljno i sa zahvalnošću gledamo prema Istarskoj županiji i prema svima uključenima u proces obnove”, poručila je načelnica.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 5.369.398,02 HRK, od čega su ukupni prihvatljivi troškovi u iznosu od 3.248.271,45 HRK, te se Istarskoj županiji dodjeljuju bespovratna sredstva u iznosu od 1.219.088,22 HRK.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Radovi na energetskoj obnovi započeli su u listopadu 2018. godine i završeni su u travnju 2019. godine, a projekt se provodi u razdoblju od 22. studenog  2016. do 7. kolovoza 2019. godine.