03.03.20. u 14:38

Velike svečanosti u Općini Žminj - Potpisan ugovor za izradu projekta dogradnje škole, otvoreni rotor i obnovljena ambulanta

Danas je u Žminju svečanim činom obilježeno okončanje dvaju važnih projekata i početak jedne od najvažnijih investicija za Općinu Žminj i žitelje Žminjštine. Simbolično je otvoren kružni tok „Žminj-Centar“ i novouređene ambulante primarne zdravstvene zaštite, a uslijedilo je potpisivanje Sporazuma o izradi Glavnog projekta dogradnje OŠ Vladimira Gortana Žminj.

Svečanostima je ispred Istarske županije nazočila zamjenica župana Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar.

Otvorenju kružnog toka „Žminj-Centar“ prethodio je prigodni program Dječjeg vrtića „Rapčići“ Žminj nakon kojeg je uslijedilo uvodno obraćanja načelnika Općine Žminj Željka Plavčića, ravnatelja ŽUC-a Istarske županije Robija Zgrablića i zamjenice župana Ćakić Kuhar.

„Ulaganja u kvalitetnu infrastrukturu, razvoj turizma, zaštitu i očuvanje okoliša, razvojne projekte temelj su svakog gospodarskog napretka i preduvjet održivog razvoja kojem težimo u Istarskoj županiji“, istaknula je zamjenica župana u svom prigodnom obraćanju.

Načelnik Plavčić naglasio je kako je kružni tok smirio promet u centru, učinio ga protočnijim i sigurnijim, ali je uvelike pridonio i novom, ljepšem izgledu centra Žminja.

Vrijednost investicije iznosi 1.180.000,00 kuna od čega je Županijska uprava za ceste Istarske županije financirala radove s 930.000,00 kuna, a Općina Žminj s 250.000,00 kuna.

Slijedilo je svečano otvaranje ambulante primarne zdravstvene zaštite Žminj i prigodni program kojeg su pripremili učenici Osnovne škole Vladimira Gortana Žminj.

Prije svečanog rezanja vrpce i obilasku obnovljenih prostora, okupljenima su se obratile liječnice Karmela Bonassin i Sonja Fabris Ivšić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja Ante Ivančić, načelnik Plavčić, te zamjenica župana Ćakić Kuhar.

„Brojna su kapitalna ulaganja na području zdravstva i socijalne skrbi diljem Istre, a izuzetno vrijedna investicija za primarnu zdravstvenu zaštitu je i ovaj projekt. Novouređena ambulanta, ali i nadstandardi u zdravstvenoj zaštiti nisu investicije koje znače samo nove prostore, novu opremu, već znače sigurniji i mirniji život, bolju kvalitetu života te predstavljaju platformu za nadogradnju sadržajima koje će prepoznati vaša lokalna zajednica“, istaknula ja Ćakić Kuhar.

Istarska županija, Istarski domovi zdravlja i JLS prepoznaju potrebu za izgradnjom i opremanje novih ordinacija koje će udovoljavati suvremenim zdravstvenim standardima i kriterijima za provođenje zdravstvene zaštite na području županije.

“Uređenjem ambulante prostor će predstavljati reprezentativno mjesto ugodno za rad, i primanje usluga primarne zdravstvene zaštite za sve stanovnike Žminjštine”, istaknule su liječnice.

„Istarski domovi zdravlja su od 2014. do danas uložili 236.000,00 kuna u uređenje zdravstvene stanice u Žminju, što je uz donaciju Općine Žminj od 100.000,00 kn, pomoglo da se završi njezino kompletno uređenje“, kazao je ravnatelj Ivančić.

Nakon obilaska prostorija ambulante, uzvanici su se uputili u Čakavsku kuću na svečano potpisivanje Sporazuma o izradi Glavnog projekta dogradnje OŠ Vladimira Gortana Žminj.

Načelnik Plavčić smatra “kako Osnovna škola nema prostorne uvjete za rad sukladno normativima prostora i opreme škola, školskih sportskih dvorana i vanjskih igrališta propisanih od strane Ministarstva, stoga je dogradnja škole nužna. Svake godine raste broj učenika i ukoliko kroz iduće dvije godine se taj posao ne okonča, nastava će se morati organizirati u dvije smjene,

„Ovim Sporazumom između Općine i Istarske županije financirat će se glavni projekt. Do početka rujna vjerujem kako ćemo ishoditi građevinsku dozvolu, a onda je cilj da potaknemo Ministarstvo kako bi se ishodila financijska sredstva za izgradnju i dogradnju osnovne škole i sportske dvorane. Investiciju procjenjujemo na oko 42 milijuna kuna“, naglasio je načelnik.

„Prostorni uvjeti i dogradnja škole „Vladimir Gortan“ prioritet je lokalne zajednice i kao takav je preduvjet budućnosti, jer najbolja financijska ulaganja, uvijek su ulaganja u djecu, njihov razvoj i obrazovanje. Pozivam vas da nastavimo istim, dobrim putem uz još čvršću suradnju, jaču motivaciju i veću snagu za sve ono što nas čeka“, zaključila je Ćakić Kuhar u svom govoru koji je prethodio potpisivanju Sporazuma.