16.06.20. u 14:13

Veleposlanik Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj u nastupnom posjetu Istarskoj županiji

Nj.E. Veleposlanik Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj Pierfrancesco Sacco boravi danas u nastupnom posjetu Istarskoj županiji, te su ga tom prilikom primili zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizio Radin i gradonačelnik Pule Boris Miletić. Susretu su prisustvovali i generalni konzul Talijanske Republike u Rijeci David Bradanini i počasni konzul Italije u Puli Tiziano Sošić.

Tema za razgovor je bilo mnogo, a u prvome redu su se odnosile na povijest Pule i Istre, prijateljstvo i odličnu suradnju s Italijom, talijansku nacionalnu zajednicu u Istri, ali i nezaobilazna aktualna zbivanja vezana uz epidemiju koronavirusa, posljedice na gospodarstvo i utjecaj na turističku sezonu.

„Imali smo prilike upoznati se, razgovarati, najviše o ekonomskim temama budući da svi znamo iz kojih neprilika izlazimo i mi u ovome trenutku, a naročito Republika Italija. Ubuduće naći ćemo načina da kroz suradnju s Talijanskim veleposlanstvom i s Generalnim konzulatom Republike Italije u Rijeci pospješimo suradnju na gospodarskom polju, a  naročito turizmu“, izjavio se župan Radin medijima, pri završetku prijema.

„Talijani se u Hrvatskoj osjećaju kao doma, a isto tako se osjećaju i Hrvati u Italiji. To posebno dolazi do izražaja i posebno je lijepo u Istri i Puli, gdje postoji duboko prijateljstvo i želja za pronalaskom novih puteva suradnje. Između susjednih država i regija koje su blizu, a i povijesno bliskih naroda, poput onog hrvatskog i onog talijanskog puno je potencijala za razvoj novih stvari“, naglasio je veleposlanik Sacco.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo što smo danas, ovdje u Puli, mogli ugostiti NJ. E. veleposlanika Republike Italije i istaknuti one naše temeljne vrijednosti, koje već desetljećima ovdje njegujemo, a to su otvorenost, multikulturalnost, naša convivenca. Imamo punom prostora za daljnji napredak, stoga se radujem budućim susretima i suradnji kako Grada Pule, tako i naše regije s talijanskim regijama i Republikom Italijom“, zaključio je gradonačelnik Pule.