07.07.20. u 14:49

Centar Kaštijun radi po ekološkim standardima

Zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin, gradonačelnik Pule Boris Miletić i  direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić obišli su danas Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun.

Župan Radin je izrazio zadovoljstvo radnim sastankom s direktorom Fonda i obilaskom postrojenja.

“Imali smo priliku uvjeriti se u stanje poduzetih radova na optimizaciji pogona te ukazati na probleme u zbrinjavanju goriva iz otpada. Nastavljamo intenzivnu suradnju na razini Istarske županije, istarskih jedinica lokalne samouprave i Fonda po pitanju Kaštijuna i novog sustava gospodarenja otpadom”, izjavio je istarski župan.

„Istra je, upravo zahvaljujući centru Kaštijun među prvim hrvatskim županijama koja primjenjuje visoke standarde u gospodarenju otpadom. Usprkos svim početnim izazovima u radu centar je izgrađen i radi sukladno svim pravilima struke i dobivenim dozvolama“, rekao je direktor Kukić.

Prisutni su se prisjetili kako je prošlo ljeto povremeno dolazilo do pojave neugodnih mirisa, što sigurno nije bilo ugodno za građane koji žive u blizini. No, uzrok tome nije loša tehnologija, niti nestručno upravljanje Centrom nego povećane količine otpada do kojih je došlo zbog velikog broja turista, a koje su premašivale količine za koje je Centar prvotno dimenzioniran. Uz tako velike količine otpada te izrazito visoke ljetne temperature, nije bilo moguće provesti do kraj proces stabilizacije otpada što je, na žalost, rezultiralo tim neugodnim mirisima.

Kako bi se to riješilo Fond i Ministarstvo za zaštitu okoliša su osigurali dodatnih 12,6 milijuna kuna te su pri kraju radovi na optimizaciji Centra. Izgrađena su dva dodatna boksa za sušenje što će omogućiti duže vrijeme bio-sušenja i bolju inertizaciju otpada prije samog odlaganja.

Direktor Kukić je komentirao kako će radovi na optimizaciji centra dodatno unaprijediti kvalitetu njegovog rada te je uvjeren da će Kaštijun biti pokazan primjer dobre prakse kako trebaju funkcionirati svi budući centri koji se grade ili će se graditi u Hrvatskoj.

„Inače za projekte izgradnje centara za gospodarenje otpadom su Hrvatskoj odobrena sredstva iz europskog Kohezijskog fonda što samo dokazuje da kad je u pitanju gospodarenje otpadom, bez obzira na sve dosadašnje izazove, idemo u dobrom smjeru“, zaključio je Kukić.