Održan okrugli stol na temu "Optimalna rješenja za postizanje energetske učinkovitosti u zgradarstvu"

Održan okrugli stol na temu "Optimalna rješenja za postizanje energetske učinkovitosti u zgradarstvu"

IRENA je stoga organizirala okrugli stol na kojem se raspravljalo na temu optimalnih tehničko ekonomskih rješenja cjelovite energetske obnove zgrada u mediteranskim područjima. Direktor IRENA-e, Valter Poropat u samom uvodu je istaknuo kako je cjelovita energetska obnova zgrade specifična obzirom na inženjersku i izvedbenu zahtjevnost projekta, zbog značajno povećanog opsega investiranja i različitih energetskih, ekonomskih i ostalih vanjskih utjecaja. Istaknuo je kako zbog navedenih svojstava i zahtjeva bitno prelazi neka dosadašnja iskustva i znanja uključenih sudionika u procesu energetske sanacije koja su bila stečena u prošlim godinama u izvođenju mnogobrojnih projekata djelomične energetske sanacije zgrada. Projektirani investicijski zahvati za cjelovitu energetsku sanaciju i obnovu utječu na više područja potrošnje energije, od potrošnje energije za grijanje i hlađenje prostora, energije za odvlaživanje zraka, električne energije za funkcioniranje tehničkih sustava, rasvjete itd. Svi ti zahvati isprepleteni su zbog međusobnih utjecaja koja moramo prepoznati, jer cjelovita energetska obnova ne utječe samo na smanjenje potrošnje energije, emisija i troškove korištenja zgrade, već utječu i na poboljšanje uvjeta za korisnike zgrade, povećava se iskoristivost, te se posljedično na različite načine utječe i na vrijednost samih nekretnina.

Nakon uvodnog dijela uslijedila su kratka izlaganja sudionika. Antonio Franković iz IRENA-e predstavio je smjer istraživanja HAPPEN projekta kojem je cilj detektirati referentne zgrade i za njih predložiti odgovarajuće pakete mjera energetske obnove uzimajući u obzir referentnu klimu mediteranskog područja. Dolores Sorić predstavila je rezultate energetske obnove višestambenih zgrada Labin stana, dok se predstavnica Ministarstva kulture, Lorella Limoncin Toth osvrnula na problematiku energetske obnove zgrada pod konzervatorskom zaštitom te se posebno kroz primjer Područnog vrtića Radost II iz Poreča osvrnula na korake koje je potrebno poduzeti u cilju zaštite te zgrade za koju se planira izvršiti energetska obnova. Dino Glavičić iz IRENA-e izložio je više o samom stanju zgrade Područnog vrtića te objasnio proceduru kroz koju ista mora proći u koordinaciji s Konzervatorskim odjelom cilju realizacije energetske obnove.

Kratka izlaganja iskorištena su kao polazne točke rasprave okruglog stola temeljem kojeg su utvrđene postojeće prepreke pri realizaciji investicija u cjelovitu energetsku obnovu zgrada s posebnim osvrtom na zgrade koje su proglašene kao kulturna dobra.