Boris Miletić

Istarski župan - Presidente della
Regione Istriana

Za sektore poljoprivrede, šumarstva, ribarstva i vodnog gospodarstva u ovoj godini osigurano 687.500,00 eura

Podijeli članak:
Za sektore poljoprivrede, šumarstva, ribarstva i vodnog gospodarstva u ovoj godini osigurano 687.500,00 eura

I u ovoj proračunskoj godini, Istarska županija nastavlja snažno poticati razvoj poljoprivrede te je s tim ciljem u studenom objavila Javni poziv za dodjelu potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Istarske županije za 2023. godinu. Ukupno je pristiglo 81 prijava, a odobreno je njih 80, kojima je odobreno ukupno 131.500,00 eura. Ugovore s korisnicima potpora danas je, u Poduzetničkom centru COWORKING Pula-Pola, potpisao istarski župan Boris Miletić, uz prisustvo resornog pročelnika za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezija Pinzana. 

„Koliko su nam poljoprivreda i ruralni razvoj važni potvrđujemo značajnim izdvajanjima iz županijskog proračuna za navedene sektore. U ovoj smo godini proveli tri programa i dodijelili proračunska sredstva u iznosu od ukupno 687.500,00 eura. 208.000,00 eura bespovratnih financijskih sredstava dodijelili smo za projekte i programe iz područja poljoprivrede, šumarstva, ribarstva i vodnog gospodarstva, a koje provode gradovi i općine, znanstveno-obrazovne i istraživačke institucije te druge agencije u poljoprivredi i ustanove. Isto tako, dodijelili smo i dodatnih 348.000,00 tisuća eura za sufinanciranje projekata/programa udruga iz područja poljoprivrede, šumarstva, ribarstva i vodnog gospodarstva, a posljednji u nizu je program dodjele potpore malih vrijednosti, za što danas potpisujemo ugovore“, istaknuo je župan Miletić dodajući i kako je za dodjelu zajmova putem županijskog Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre u 2023. godini bilo na raspolaganju 2.889.530,84 eura.

„Kroz sve aktivnosti koje provodi naš Upravni odjel želimo pomoći sektoru poljoprivrede i olakšati vam poslovanje. Cilj nam je da se mladi ljudi uključe i da imamo što veći broj mladih poljoprivrednika u Istri. Značajnu ulogu ima i naša Agencija za ruralni razvoj Istre, koja također doprinosi daljnjem razvoju poljoprivrede, pruža pomoć poljoprivrednicima i pomaže u promociji i valorizaciji vaših poljoprivrednih proizvoda, kao i snažnijem povezivanju s turizmom. Danas su naši poljoprivredni proizvodi traženi i u većoj količini nego što vi možete proizvesti i to nam je drago“, poručio je pročelnik Pinzan.

Svrha Javnog poziva je bila dodjela potpora male vrijednosti („De minimis“) iz Proračuna Istarske županije svim prihvatljivim korisnicima u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Istarske županije, sukladno uvjetima Javnog poziva. 

Kako prioriteti su definirani mjera unaprjeđenje stočarstva, odnosno povećanje osnovnog stada istarske ovce i istarske koze, držanje kastrata goveda, te sufinanciranje proizvodnje mlijeka u Istarskoj županiji. Najveći broj odobrenih prijava, njih 29, odnosi na Potpore primarnim proizvođačima mlijeka (goveda, ovce, koze, magarca) koje proizvode do 3.000 l dnevno. 

Neposredna potpora poljoprivrednim proizvođačima od strane Istarske županije nužna je zbog specifičnosti istarske poljoprivrede koja se temelji na mozaičkom rasporedu manjih poljoprivrednih površina, često nepovoljne i/ili neriješene vlasničke strukture i prosječne veličine većine poljoprivrednih gospodarstava, te kao takva ne pruža uvijek dovoljno dobro polazište za konkurentnost.

Korisnici mjera, sukladno Javnom pozivu, su poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, koja imaju poljoprivredna površine i poljoprivrednu proizvodnju  na području Istarske županije, a koje zadovoljavaju kriterije propisane za pojedine mjere.

Galerija fotografija