Boris Miletić

Istarski župan - Presidente della
Regione Istriana

Otvorenje bazenskog kompleksa u Rovinju veliki dan za županijsku Specijalnu bolnicu „Martin Horvat“ i cijelu Istru

Podijeli članak:
Otvorenje bazenskog kompleksa u Rovinju veliki dan za županijsku Specijalnu bolnicu „Martin Horvat“ i cijelu Istru

U Rovinju je danas otvoren prvi gradski i lječilišni bazenski kompleks. Riječ je o najvećoj investiciji u sportsko-lječilišnu infrastrukturu koja je omogućila da se rovinjskim sportašima osigura adekvatan prostor za treninge plivača i vaterpolista te istovremeno i daljnje proširivanje usluga županijske Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju «Martin Horvat Rovinj-Rovigno», čije inicijative i napori doprinose rastu i uspjehu same Ustanove.

Prvi je to bazen takve vrste u Hrvatskoj i među nekoliko u cijeloj Europi, s pomičnim dnom na tri staze u inoxu te alarmnim sustavom koji nadzire plivače kako bi se spriječilo utapanje, a sve zahvaljujući investiciji od 68 milijuna kuna koju je u cijelosti osigurao Grad Rovinj-Rovigno.

Svečanom otvorenju su uz domaćine, gradonačelnika Rovinja Marka Paliagu i ravnatelja Bolnice Marinka Radea, prisustvovali istarski župan Boris Miletić, državni tajnik Ministarstva zdravstva Silvio Bašić, savjetnik ministrice turizma i sporta Igor Radić, te brojni drugi uzvanici.

Župan Boris Miletić je uputio zahvale na povjerenju i zajedništvu jer, kako je rekao, nije moguće graditi tim bez povjerenja, ali niti realizirati velike projekte bez zajedništva.

„Danas je veliki dan za županijsku Specijalnu bolnicu, ali i za građane Rovinja i cijelu našu Istru jer otvaramo moderan i višefunkcionalan gradski i lječilišni bazenski kompleks, koji će koristiti bolnički pacijenti, ali i sportski klubovi, rekreativci te odgojno-obrazovne ustanove. Ulaganja u zdravstvo i sport su za Istarsku županiju od iznimne važnosti, a ovim bazenom imamo upravo sjajan spoj ovih dva područja. Uskoro nas očekuje i početak projekta rekonstrukcije i opremanja Odjela za dječju rehabilitaciju, čije su sufinanciranje, na moju inicijativu prihvatili svi istarski gradovi i općine te smo i tom prilikom pokazali naše jedinstvo.

“Ponosan sam što zajedno s kolegama  unutar i izvan ustanove gradimo bolnicu kakvu želimo i zaslužujemo, i što nas neće više biti stid pred pacijentima. Zadovoljan sam što konačno možemo nuditi pacijentima ono što zaslužuju, a to je zdravstvena zaštita po modernim standardima. Ponosan sam što je Bolnica locirana u Rovinju, gradu koji je dokazao da prepoznaje vrijednost investiranja u zdravstvenu zaštitu svojih građana. Mislim da izvanredne tvrdnje zahtijevaju izvanredne dokaze; tvrdnja da nam je stalo do naše Ustanove dokazujemo našim zalaganjem i investicijom koju upravo predajemo građanima i pacijentima. Integracija novog bazenskog kompleksa s jedinom medicinsko-terapijskom plažom u Republici Hrvatskoj omogućuje korištenje ljekovitosti morske vode tijekom cijele godine, što nas sada diferencira od svih drugih ustanova u državi. Imamo jedinstvenu priču“, kazao je ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju «Martin Horvat» Marinko Rade.

Gradonačelnik Paliaga je, pak, napomenuo je da je gradski zatvoreni bazen bio san brojnih građana i sportaša Rovinja, koji je danas napokon postao stvarnost. Naglasio je da su njime ostvarili dvostruku vrijednost, onu za građane, ali i za lječilišne pacijente, za razvoj sporta, ali i za razvoj zdravstvene zaštite.

Prisutnima se obratio i direktor gradskog poduzeća Valbruna sport d.o.o. Branko Rajko kazavši kako je rovinjski bazen jedinstven u Hrvatskoj po inovativnom tehnološkom rješenju sprječavanja nesreća u bazenima, tako što je u njega ugrađen vodeći sigurnosni sustav detekcije i zaštite korisnika bazena protiv utapanja, AngelEye View. Radi se o inovativnoj softverskoj tehnologiji gdje patentirane podvodne kamere otkrivaju pokrete svakog plivača u bazenu i šalju obavijesti sigurnosnom osoblju u slučaju nesreće, zaključio je svoj govor Rajko.

Savjetnik ministrice turizma i sporta Igor Radić je, pak, istaknuo kako rovinjski gradski i lječilišni bazen isprepliće nekoliko različitih vrsta turizma, od sportskog i aktivnog pa do zdravstvenog, koji su i Ministarstvu na vrhu strateških ciljeva.

Za kraj se prigodnim govorom obratio i državni tajnik Ministarstva zdravstva Silvio Bašić: ”Veliko mi je zadovoljstvo biti na otvorenju ovako velikog i posebnog događaja kao što je otvaranje polivalentnog objekta koji je spojio potrebe zdravstva, turizma i sporta.“

Uslijedilo je razgledavanje zgrade bazenskog kompleksa kojeg su rezanjem vrpce svečano otvorili župan Miletić, gradonačelnik Paliaga, ravnatelj Rade i direktor gradskog poduzeća Valbruna sport d.o.o. Rajko.

O PROJEKTU

Projekt je podrazumijevao gradnju gradskog i lječilišnog bazena s potrebnom infrastrukturom i uređenjem okoliša, na mjestu nekadašnje zgrade bazena, koja se uklonila i na čijem mjestu se izgradila zamjenska građevina. Projekt je započeo 2017. godine, a nositelj je VALBRUNA SPORT d.o.o. u suradnji s Gradom Rovinj-Rovigno i Specijalnom bolnicom za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" Rovinj-Rovigno.

Specijalna bolnica i bazenski kompleks smješteni su na poluotoku Sveta Pelagija sjeverno od starogradske jezgre Rovinja, na građevinskoj čestici veličine 2992 m2 od čega je 2679 m2 pod građevinom, a 313 m2 čini dvorišni prostor. Građevinu čini gradski (veliki) bazen sa slatkom vodom, lječilišni bazen s morskom vodom, prostori za vježbanje i terapije, garderobe, sanitarni čvorovi te ostali sadržaji za korisnike bolnice i vanjske korisnike.

Veći dio prizemlja zauzima gradski odnosno veliki bazen veličine 33,33 x 25,0 m. Gradski bazen je smješten u sjeverozapadnom dijelu zgrade, a uz njega su smještene garderobe s tuševima i sanitarije. Uz površine za korisnike bazena nalaze se i prostori za osoblje, spremište rekvizita i prostorije kluba. Bazen je izveden od nehrđajućeg čelika odnosno inoxa. Korištenje inoxa pri projektiranju i izgradnji bazena ima mnoge prednosti u odnosu na druge materijale koji se tradicionalno koriste. Njegovo korištenje zahtijeva puno manje kemikalija za održavanje sanitarne ispravnosti vode bazena, te ima dugotrajan vijek uporabe.

Bazen ima pomično dno u širini 3 staze i duljine 25,0 m koje se spušta od maksimalne dubine bazena, 2,0 m i podiže do nulte točke. Pomično dno povećava fleksibilnost i funkcionalnost bazena u razne svrhe, jer omogućuje da jedan bazenski spremnik prihvati nekoliko aktivnosti istovremeno ili na različitim dubinama.

Osim toga bazen ima ugrađen vodeći sigurnosni sustav detekcije i zaštite korisnika bazena protiv utapanja, AngelEye View. Radi se o inovativnoj softverskoj tehnologiji gdje patentirane podvodne kamere otkrivaju sva kretanja korisnika bazena i šalju obavijesti sigurnosnom osoblju u slučaju nesreće.

Drugi dio bazenskog kompleksa čini terapijski bazen dimenzija 12,60m x 6 m s morskom vodom, koji je upravo zbog smanjenih dimenzija radi bolje kontrole fizikalne terapije, namijenjen isključivo pacijentima Rovinjske Bolnice.

Radi različitog sastava bazenske vode (slatka i morska) bilo je potrebno podići dvije zasebne strojarnice. Strojarnice su projektirane najsuvremenijim pristupom uz posebnu pažnju na korištenje obnovljivih izvora energije. Tako se za grijanje i hlađenje vode i prostorija koriste toplinske pumpe uz kogeneraciju struja-prirodni plin, te integraciju sa solarnim panelima za grijanje vode.

Ostatak dijela bazenskog kompleksa čini dvorana za hidroterapiju u kojoj se nalaze  Hubbard kade namijenjene teže pokretnim pacijentima u kojima se izvode masaža i vježbe, galvanske kupke (struja kroz vodu koja se koristi za razne dijagnoze poput reumatoidnog artritisa, a po potrebi mogu biti dvostanične, trostanične i četverostanične), te kade za podvodnu masažu; kao i potpuno nova dvorana za fizikalne vježbe i provođenje fizikalne terapije površine 180 m2.

Galerija fotografija