Boris Miletić

Istarski župan - Presidente della
Regione Istriana

I u ovoj godini Županija financijski podupire aktivnosti „iznad standarda“ Istarskih domova zdravlja

Podijeli članak:
I u ovoj godini Županija financijski podupire aktivnosti „iznad standarda“ Istarskih domova zdravlja

I u ovogodišnjem proračunu Istarske županije namijenjena su značajna sredstva za programe i aktivnosti „iznad standarda“ županijske ustanove Istarski domovi zdravlja, a za što su ovog tjedna istarski župan Boris Miletić i ravnatelj Istarskih domova zdravlja Manuel Runić potpisali ugovore, ukupne vrijednosti 39.300,00 eura. Potpisivanju je prisustvovala i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Gordana Antić.

Prvi i najvrjedniji ugovor odnosi se na sufinanciranje aktivnosti „Palijativna skrb s posudionicom medicinskih pomagala u 2023. godini“, u iznosu od 17.900,00 eura. Podsjetimo, nakon dugogodišnjeg rada na volonterskoj osnovi, uz veliku podršku Istarske županije, 2011. godine je uspostavljeno sustavno pružanje palijativnih usluga (medicinskih i socijalnih) pacijentima u kućama i njihovim obiteljima. Palijativne usluge se pružaju putem rada palijativnih timova iz Djelatnosti za palijativnu skrb IDZ-a koju financira HZZO, te radom specijalističko-konzilijarnog mobilnog palijativnog tima (neurolog, psihijatar, kirurg, onkolog, socijalni radnici i posebno educirane medicinske sestre), što se financira iz Proračuna Istarske županije. Naime, radi se o nadstandardu s kojima Istarska županija odskače u odnosu na ostatak Hrvatske.   

Od 2016. godine Istarski domovi zdravlja su preuzeli vođenje centralne posudionice pomagala sa sjedištem u Puli, u sklopu svoje Djelatnosti za palijativnu skrb i to u prostoru dobivenog  od Grada Pule, u Zagrebačkoj ulici. Prostorija za izdavanje je uređena je 2018. godine i od tada posudionica započinje s probnim radom. Drugi dio, skladište pomagala, uređeno je lani, a dobivanjem adekvatnog skladišnog prostora posudionica je i započela s radom u punom opsegu. Spomenimo i da je tijekom 2022. godine evidentirano 290 posudbi, od čega 100 posudbi električnih i hidrauličnih kreveta, 31 hodalica, 20 koncentratora kisika, 43 invalidskih kolica te posudbe aspiratora, štaka, toaletnih stolica, antidekubitalnih madraca i stalaka za infuziju.  

Drugi ugovor odnosi se na sufinanciranje aktivnosti „Prevencija i rano otkrivanje kroničnih nezaraznih bolesti“, a vrijedan je 15.900,00 eura. Riječ je o kardiovaskularnoj prevenciji i rehabilitaciji te programu ranog otkrivanja raka dojke.  

Preostali potpisani ugovori odnose se na aktivnosti: „Onkološka terapija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti“, „Projekt Istra bez karijesa“ i „Koordinacija mrtvozorničke službe“. 
 

Galerija fotografija