Boris Miletić

Istarski župan - Presidente della
Regione Istriana

Župan Miletić obišao gradilište budućeg Centra KLIK Pula, najvećeg županijskog projekta u obrazovanje

Podijeli članak:
Župan Miletić obišao gradilište budućeg Centra KLIK Pula, najvećeg županijskog projekta u obrazovanje

Projekt izgradnje budućeg Centra za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula - KLIK Pula, na Stoji, teče prema planu, što je bilo moguće vidjeti tijekom današnjeg obilaska gradilišta. Naime, do kraja lipnja izvedeni su svi građevinski radovi i glazure unutar objekta. Također, izvedena je većina gipskartonskih radova, radova na postavi keramike, te je izvedeno oko 50 % radova na fasadama, a na gradilištu je dnevno prisutno pedesetak ljudi. Trenutno se izvode radovi na oba objekta, odnosno na postojećoj građevini nekadašnje privatne gimnazije (podna i zidna keramika, bojanje zidova i stropova, demontirana je ograda terase, priprema i izrada fasade na starom objektu), kao i na dograđenom objektu (izvedba elektroinstalacija, grijanja, hlađenja, ventilacije, fasade na novom objektu, postava klinker opeke, montaža ograde na tehničkoj etaži, gipskartonski radovi, izvedena hidroizolacija spoja starog i novog objekta, montaža fasadne skele, izvedba fekalne i oborinske kanalizacije u okolišu i instalacija vodovoda, uređenje okoliša).

Župan Boris Miletić je izrazio zadovoljstvo viđenim na gradilištu trenutno najznačajnijeg i najvećeg projekta u obrazovanje, kojeg provodi Istarska županija, kao osnivač Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu. 

„Drago mi je da uz sve poteškoće u građevinskom sektoru, dinamika izvršenja ovog projekta ide sukladno planu. Kao istarskom županu drago mi je i što je izvođač radova istarska tvrtka DE CONTE d.o.o., koja je posao dobila na javnom natječaju. Vidjeli smo konture budućeg Centra i mislim da će doista i naši učenici kroz srednju školu, a i ostali kroz cjeloživotno obrazovanje, imati puno bolje mogućnosti i daleko kvalitetnije uvjete, nego što su to imali do sada. Znamo da je turizam bitna gospodarska grana za Republiku Hrvatsku i čini 20 % BDP-a, a istarski turizam čini jednu trećinu ukupnog hrvatskog turizma. Kroz projekt će biti osigurani preduvjeti za kvalitetno školovanje, u smislu prostora i opreme za segment hotelijerstva i ugostiteljstva. Učenici će se već tijekom školovanja, na licu mjesta, moći uhodati u sam posao, kao da su u hotelu ili nekom restoranu“, izjavio je župan nakon obilaska. 

„Jako me raduje što je projekt usmjeren mladima i srednjoškolskom obrazovanju, ali isto tako po prvi put smo napravili jedan odmak te je on namijenjen i gospodarstvu Istre te cjeloživotnom obrazovanju. Naime, danas nije dovoljno da samo završimo srednju školu ili možda fakultet, već i kroz svoj posao i dugogodišnji radni staž moramo biti spremni se educirati i prilagoditi zahtjevima tržišta rada. Cijela škola se neće preseliti ovdje, već samo dio koji je vezan uz ugostiteljstvo budući da će u Centru biti pet praktikuma za naše kuhare, slastičare i posluživanje. Također, imat ćemo i šest učionica, te prostore koji će biti namijenjeni nastavnicima i učenicima, poput garderobe, sanitarnih čvorova itd. Novitet je da ćemo imati spavaonicu gdje ćemo imati mogućnost da učenici obavljaju svoju stručnu praksu, ali isto tako da smjestimo i one buduće polaznike koji će biti zainteresirani da se ovdje educiraju. Centar KLIK će biti mjesto gdje će se susresti tržište rada, gospodarstvo i obrazovanje jer je intencija da mi brzo i učinkovito odgovaramo na potrebe tržište rada. Ono je jako dinamično, potrebe potrošača i turista se mijenjaju, ugostitelja isto tako. U tom smislu, izrađivat ćemo kratke programe po naputku koje nam da gospodarstvo“, pojasnila je ravnateljica Škole Orhideja Petković.

„U zadnje vrijeme je jako puno ulaganja u obrazovanje od strane Županije, a ovo nam je definitivno najveći projekt. Škola je radila u prilično skučenim prostorima i ono što veseli je da s upisima nema problema jer govorimo o Školi koja sva mjesta popuni već u prvom upisnom krugu“, istaknula je, pak, resorna županijska pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan. 

Podsjetimo, Ministarstvo turizma i sporta prepoznalo je regionalne centre kompetentnosti (RCK) kao instrument kojim može unaprijediti kvalitetu obrazovanja za turizam i ugostiteljstvo te prilagođavati ga potrebama tržišta rada s ciljem jačanja konkurentnosti ljudskih potencijala u turizmu i ugostiteljstvu. Centar je mjesto izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Odlukom Ministarstva turizma 20. srpnja 2018. godine Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu  imenovana je centrom i time stekla prava na prijave na natječaje Ministarstva turizma i sporta kroz razne fondove.

Osnivanje, uspostava i razvoj Centra KLIK Pula provodi se putem 2 zasebna EU projekta. Prvi se odnosi na samu rekonstrukciju i dogradnju, a nositelj je Istarska županija. Vrijednost projekta iznosi oko 7,6 milijuna eura, od čega je gotovo 4 milijuna eura osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok će preostali dio troškova snositi Istarska županija.

Drugi obuhvaća niz programa stručnog usavršavanja za nastavnike, provedbu visoko kvalitetne praktične i teorijske nastave i provodi se u partnerstvu javnog i privatnog sektora. Vrijedan je 5,9 milijuna EUR i financiran je u 100 % iznosu iz Europskog socijalnog fonda, a nositelj je Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula.

Centar KLIK Pula nastat će nadogradnjom i opremanjem postojeće infrastrukture Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula te usavršavanjem nastavnika strukovnih predmeta i uvođenjem moderniziranih programa obrazovanja, osposobljavanja i usavršavanja. Glavne aktivnosti centra KLIK Pula usmjerene su na provedbu obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja u ugostiteljstvu i turizmu temeljenog na radu, a prema potrebama poslodavaca.

Galerija fotografija