HR | IT | EN

PROGRAM Eurodyssey/Eurodyssée

 • Eurodyssée / Eurodyssey je međunarodni program razmjene mladih između regija članica Skupštine europskih regija (Assembly of European Regions - AER) koji je započeo 1985. i uspješno se provodi već 30 godina. Program mladim ljudima omogućuje stjecanje profesionalnog iskustva na različitim područjima (turizam, kultura, mediji, informatika, arhitektura, poljoprivreda, administracija...), a osim profesionalnog usavršavanja, omogućuje i učenje ili usavršavanje stranog jezika. Usavršavanje traje od 3 do 6 mjeseci, a provodi se u četrdesetak europskih regija koje su trenutno uključene u program.

  Eurodyssée program je prvi međuregionalni program namijenjen mladim ljudima kako bi se što bolje integrirali u svijet rada, nudeći im mogućnost stjecanja profesionalnog iskustva u inozemstvu. Ciljevi programa su, osim stjecanja profesionalnog iskustva i jezičnog usavršavanja, upoznavanje regije domaćina kroz razne kulturne aktivnosti, stvaranje europske svijesti, međuregionalno povezivanje, te omogućavanje bržeg i kvalitetnijeg zapošljavanja.

  Eurodyssée se oslanja na mrežu partnera organiziranih između regija, te na razmjenu iskustva i međunarodnu suradnju. Regije samostalno odlučuju o konačnom odabiru i broju sudionika te o organizaciji programa na svom području. Svaka regija pokriva troškove boravka sudionika programa na njezinom području i na temelju reciprociteta šalje svoje kandidate u druge europske regije.

  Program je namijenjen mladima s prebivalištem u jednoj od regija članica međunarodne organizacije Skupština europskih regija (Assembly of European Regions – AER), koja sudjeluje u programu. Sudjelovati mogu svi mladi od 18 do 30 godina koji su završili svoje školovanje (srednju školu ili fakultet) te sada traže mogućnost za stjecanje profesionalnog iskustva izvan svoje zemlje, te za učenje novog jezika ili usavršavanje stranog jezika kojeg već govore. Sudionici moraju aktivno govoriti barem jedan strani jezik.

  Istarska županija, koja je članica Skupštine europskih regija od 1994. godine, u program se uključila 1996. godine i od tada ga aktivno i kontinuirano provodi. U programu je iz Istarske županije sudjelovao 175 kandidata, dok je u Istri boravilo 126 sudionika iz raznih europskih regija.

  Istarska županija svake dvije godine objavljuje natječaj za prikupljanje prijava radi utvrđivanja liste kandidata za sudjelovanje u programu.

  EuroEko o programu Eurodyssee u PDF formatu »

  Više informacija o programu: www.eurodyssee.eu
  Kontakt osoba: Gordana Širol

  „Sudjelovanje na programu razmjene mladih Eurodyssée označilo je nezaboravno iskustvo koje me potaknulo na daljnje istraživanje i uputilo da ne prezam pred novih profesionalnim, ali i životnim izazovima. Odlična atmosfera u mješovitoj grupi mladih iz različitih europskih regija olakšala je boravak u stranoj zemlji i učinila ga nadasve zabavnim. Ugodna radna atmosfera i odličan odnos sa radnim kolegama pružio je savršen uvod u početke profesionalnih izazova. Naposljetku, osjećaj pripadnosti unutar grupe (unatoč kulturološkim, jezičnim i inim razlikama sudionika) i osiguravanje tog osjećaja od strane koordinatora programa zaokružilo je to iskustvo kao vrijedno svakog proživljenog trenutka.“

  Maksin Pužar (Catalunya, Španjolska)

  „Ovo je za mene bilo jedinstveno životno iskustvo, kako na osobnom tako i na profesionalnom planu. Volim učiti nove jezike tako da sam uživala učiti hrvatski jezik. Nije mi bilo teško i bilo je vrlo zabavno. Osim jezika naučili smo puno o tradiciji u Istri, ali i općenito o Hrvatskoj. Pula je lijep grad koji ljeti nudi puno mogućnosti tako da smo sudjelovali na raznim manifestacijama i festivalima. Posebno mi je ostao u sjećanju prijem kod župana koji je rekao da smo mi sada ambasadori Istre i slažem se s njim jer ću po povratku u Italiju svima pričati o lijepim mjestima i ljudima koje smo upoznali. Iako je program završio, uspomene će ostati zauvijek. Nadam se da ću ostati u kontaktu sa svim dragim ljudima koje sam upoznala. Nikad neću zaboraviti uvijek veselu Emy, način gestikuliranja Ise, Xavijeve imitacije, velikodušnost i iskrenost Sare, ljubaznost i stručnost naše koordinatorice, te smijeh i otvorenost naše profesorice.“

  Martina Marcantoni (Umbria, Italija)