HR | IT | EN

100. projekt u okviru europskog programa Marie Curie COFUND pripao Hrvatskoj

  • U Bruxellesu, u srijedu 12. prosinca, održana je proslava 100. projekta financiranog u sklopu Marie Curie COFUND programa, na kojoj je sudjelovao i predstavnik Istarske županije.

    Riječ je o projektu “NEWFELPRO” koji je prijavio Fond “Jedinstvo uz pomoć znanja”, u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, koji je ujedno i nositelj projekta.

    Projekt, čija je ukupna vrijednost 7 milijuna eura, ima za cilj poticanje mobilnosti hrvatskih istraživača, dolazak stranih istraživača pri hrvatskim institucijama, kao i reintegraciju domaćih istraživača iz trećih zemalja. Projekt NEWFELPRO započet će 1. siječnja 2013., a prvi natječaji bit će objavljeni 1. travnja 2013. godine.

    Kao 100. projekt u okviru navedenog programa, povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade, Androulle Vassiliou, uručila je certifikat hrvatskom Ministru znanosti, obrazovanja i sporta, dr. sc. Željku Jovanoviću, kojim se navodi spomenuta činjenica.

    Ovim inicijativama znanstvenici imaju mogućnost da steknu iskustvo u inozemstvu u profesionalnom i privatnom sektoru, odnosno da dovrše njihovo usavršavanje vještinama i disciplinama korisnim za njihove karijere.

    COFUND omogućava financiranje postojećih ili novih regionalnih, nacionalnih i međunarodnih programa stipendiranja za istraživačku obuku i razvoj karijere.

    Stipendije dodjeljuje Europska komisija u raznim znanstvenim disciplinama unutar programa FP7.

    Povjerenik Androulle Vassiliou podsjetila je kako Hrvatska sudjeluje u ovom programu kao pridružen partner od 2007. godine, te da će nakon njezinog ulaska u Europsku uniju, 1. srpnja 2013, sudjelovati u svim aspektima i mogućnostima koje pruža navedeni program.

    Na taj će način hrvatski istraživači moći provesti određeno vrijeme izvan granica Hrvatske te, s druge strane, strani istraživači moći će svoje profesionalno usavršavanje provesti u Hrvatskoj.

    Ministar Jovanović istakao je kako trenutno Republika Hrvatska ulaže veliki napor u edukaciji i obrazovanju. Dva aspekata koji zasigurno sačinjavaju najkorisnija i najisplatljivija ulaganja.

    Europska unija, naglasio je Jovanović, predstavlja veliki izazov za Hrvatsku što se tiče njezinog obrazovnog sustava i zakonodavnih promjena te, stoga teži njihovom punom usklađivanju.

    12.12.2012.