HR | IT | EN

Aktivne regionalne i lokalne vlasti povodom Europske godine volontiranja 2011

  • U srijedu, 26. siječnja, u Odboru regija u Bruxelles-u, povodom obilježavanja Europske godine volontiranja održan je forum „Aktivne regionalne i lokalne“. Volontiranje ima bitan utjecaj na način na koji regionalne i lokalne vlasti organiziraju određene usluge i iz tih razloga volontiranje ima veliki potencijal za socijalnu, teritorijalnu i ekonomsku koheziju Europe. Na europskoj razini, svaki 5. građanin je aktivan volonter, te ekonomska vrijednost volontiranja u nekim zemljama članicama dostiže i do 3 % BDP-a.

    Glavni cilj Europske godine volontiranja 2011. je da se promovira volontiranje i razmjena primjera dobre prakse među zemljama članicama, regionalnim i lokalnim vlastima, te organizacijama civilnog društva.

    Okupljenima na Forumu obratila se Mercedes Breso, Predsjednica Odbora regija, koja je istaknula da je angažman volontera na regionalnoj razini ključan i u širem europskom kontekstu, posebno u sektorima zapošljavanja i cjeloživotnog učenja. Bresso navodi da će Europska godina volontiranja biti ključna i za efikasnu implementaciju Lisabonske strategije te da se pokreće i podržava inicijativa „passporta“ za volontere, gdje će biti evidentirana sva iskustva volontera i popisane odrađene aktivnosti kako bi se olakšale mogućnosti volontiranja i međuregionalne mobilnosti.

    Važnost volonterskih organizacija naglasio je Valentino Castellani, predsjednik Odbora organizacije Zimskih olimpijskih igara u Torinu 2006., koji je dodao da uloga takvih organizacija pogotovo u koordinaciji volontera i aktivnosti postaje ključan faktor za uspjeh implementacije brojnih Europskih politika.

    Pošto se Godina volontiranja 2011, obilježava tijekom predsjedavanja Mađarske i Poljske, predsjednica Breso, ističe da je ovo prilika da se prepozna važnost volontiranja po Europskom konceptu pogotovo u zemljama bivšeg komunističkog sustava gdje se volontiranje percipira drukčije nego u ostalim krajevima europe..

    Jan Trusycyznski, generalni direktor Europske komisije za obrazovanje, kulturu i mlade, predstavio je programe za cjeloživotno učenje LifeLong Learning i Program mladi na djelu, koji su prezentirani kao glavni katalizatori pri uspješnoj razmjeni i mobilnost volontera po regijama Europe.

    Program za cjeloživotno učenje LLL i Program Mladi na djelu, omogućavaju razmjenu učenika i studenata, te razne edukacijske programe u zemljama članicama Europske unije. Oba su programa u potpunosti otvoreni hrvatskim korisnicima od 14. siječnja 2011. a Agencija za mobilnost i EU programe sa sjedištem u Zagrebu, zadužena je za provođenje i promociju istih.

    27.01.2011.