HR | IT | EN

AZRRI, Agencija za ruralni razvoj Istre, predstavila u Bruxellesu LAG-ove u Istri i projekt KEY Q

  • U Bruxellesu je jučer, u srijedu 10. listopada 2012., u okviru manifestacije “Dani otvorenih vrata”, 10. Europski tjedan regija i gradova, Jasenka Kapuralin, voditeljica razvojnih programa Agencije za ruralni razvoj Istre, aktivno sudjelovala na radionici “LAGs: a fortunate encounter between public and private”/”Lokalne akcijske grupe: susret između javnog i privatnog sektora”, koja je održana u Odboru regija Europske unije.

    Na okruglom stolu sudjelovali su direktor horizontalnih aspekata politike ruralnog razvoja Europske komisije, Jose Manuel Sousa Uva, te predstavnici Regija Veneto, Friuli Venezia Giulia i Sjevernog Portugala.

    Jasenka Kapuralin predstavila je Strateški program ruralnog razvoja Istarske županije te trenutnu situaciju i razvoj Lokalnih akcijskih grupa u Istri. Naglasila je kako strateški program predstavlja dokument i sredstvo za učinkovito i uspješno upravljanje poljoprivredom, ribarstvom i ruralnim razvojem istarskog područja.

    Kapuralin je pojasnila kriterije osnivanja Lokalnih akcijskih grupa (LAG) na temelju IPARD programa (Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj) Opće uprave Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj. Dodala je kako u Hrvatskoj trenutno postoji 37 registriranih udruženja koja predstavljaju potencijalne Lokalne akcijske grupe te da su u Istarskoj županiji prisutne 4 LAG inicijative, odnosno LAG Sjeverne, Središnje i Južne Istre te LAG Poreč.

    Pod inicijativom Agencije za ruralni razvoj Istre – AZRRI, danas je u četvrtak 11. listopada, u Bruxellesu, održan okrugli stol i prezentacija KEY Q projekta – Ključ za kvalitetu u razvoju i valorizacija poljoprivredno-prehrambenih resursa na jadranskom prostoru. Na prezentaciji projekta sudjelovali su i talijanski partneri iz regija Marche, Emilia Romagna, Puglia, talijanska Scuola Centrale di Formazione i predstavnica Europske udruge regija za izvorne proizvode.

    Uvodnim govorom sve prisutne pozdravili su direktor AZRRI-a, Graciano Prekalj, pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribolov i vodoprivredu Istarske županije, Milan Antolović, te savjetnik predsjednika Regije Molise za međunarodne odnose, Francesco Cocco. Iz njihovih govora proizašla je važnost održavanja ovog okruglog stola, koji predstavlja simboličan i značajan čin svih aktera uključenih u projekt te važnost prekogranične suradnje u vidu unaprjeđenja ruralnog razvoja i poljoprivrede.

    Jasenka Kapuralin, voditeljica razvojnih programa AZRRI-a, predstavila je projekt KEY Q čiji je cilj podržati razmjenu iskustava između studenata ugostiteljskih škola, profesora i lokalnog stanovništva partnera projekta radi razvoja integrirane turističke ponude koja se temelji na kvaliteti poljoprivredno- prehrambenih proizvoda. Projekt je financiran kroz IPA program za prekograničnu suradnju.

    Tijekom okruglog stola predstavljena su iskustva i dobre prakse promoviranja odgovornog i održivog razvoja što predstavlja izazov u ispunjenju ciljeva budućeg europskog programskog razdoblja do 2020.

    Raspravu za okruglim stolom kraju je priveo predstavnik Odbora regija Europske unije, Gianluca Spinaci, naglasivši važnost koju Odbor regija posvećuje međuregionalnoj i prekograničnoj suradnji te kako KEY Q projekt ukazuje na izvrstan primjer takve vrste suradnje.

    Partneri u projektu priredili su i degustaciju tipičnih proizvoda. Od istarskih su se proizvoda mogli kušati istarski pršut, maslinovo ulje, različita vina te meso istarskog boškarina.

    12.10.2012.