HR | IT | EN

U Istarskoj županiji boravi izaslanstvo slovačke regije Trenčin

  • U sjedištu Istarske županije u Puli u srijedu 19. rujna održan je bilateralni susret predstavnika Istarske županije s izaslanstvom iz slovačke Regije Trenčin, s kojom je 2006. godine Istarska županija potpisala Sporazum o suradnji. Dobrodošlicu prijateljima iz Trenčina zaželjela je zamjenica župana Viviana Benussi, a službeno su ih dočekali i pozdravili i pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Grozić Živolić te stručna suradnica iz Istarske razvojne agencije (IDA) Tamara Kiršić.

    - Trenčin želi Istarskoj županiji prenijeti iskustva u korištenju europskih fondova, osobito kada je u pitanju infrastruktura i izgradnja prometnica. Jednako tako se nadamo da ćemo ovim putem uspostaviti suradnju sa Sveučilištem “Juraj Dobrila” u Puli, jer je u sastavu slovačkog izaslanstva i predstavnica Sveučilišta u Trenčinu „Aleksander Dubček“ Andrea Grenčikova, prodekanica Fakulteta za društveno-ekonomske veze, rekao je administrativni direktor Regije Trenčin Vladimir Buzalka.

    Predstavnici Regije Trenčin posjetili su IDA - Istarsku regionalnu agenciju, gdje im je predstavljen rad IDA-e i prilike u istarskom gospodarstvu. Također, Daniela Fanjkutić iz županijske Turističke zajednice u kratkoj je prezentaciji predstavila istarski turizam. U HGK - Županijskoj komori Pula održana je i prezentacija iskustava regije Trenčin u korištenju strukturnih fondova Europske unije predstavnicima istarskih jedinica lokalne samouprave, dakle općina i gradova.


    Nakon kratke prezentacije o socio-ekonomskim i kulturnim obilježjima ove slovačke regije, Silva Kotrhova iz tamošnjeg Sektora za strategiju i programiranje regionalnog razvoja održala je prezentaciju „Korištenje EU fondova u regiji Trenčin“, a predsjednik Sektora Posredničkog tijela pod Upravljačkom upravom Svorad Harcek prezentaciju naziva „Posredničko tijelo pod Upravljačkom upravom za Regionalni operativni program, njegovi zadaci i aktivnosti unutar projektne implementacije“. Izlaganja su potaknula diskusiju između govornika i publike, koja je istaknula brojna pitanja o korištenju europskih strukturnih fondova nakon pristupanja Uniji. U sklopu boravka, predstavnici regije Trenčin susret će se i sa gradonačelnicima Vodnjana i Rovinja s kojima će razgovarati o mogućnostima zajedničke suradnje.


    Izaslanstvo Istarske županije u veljači je bilo u službenom posjetu regiji Trenčin , a dvodnevni boravak delegacije iz Trenčina u Puli uzvratni je posjet.

    20.09.2012.