HR | IT | EN

Brojna događanja i susreti povodom manifestacije Open Days u Bruxellesu

  • U Bruxellesu se od 7. do 10. listopada održava manifestacija "Open Days 2013" - 11. Europski tjedan regija i gradova, u sklopu koje je Predstavništvo Istarske županije pri EU pripremilo brojna događanja. Istarska delegacija, na čelu s istarskim županom Valterom Flegom, te u sastavu pročelnika za međunarodnu suradnju i europske poslove Oriana Otočana, gradonačelnika Pule Borisa Miletića, direktora Istarske razvojne agencije Borisa Sabattija te pročelnika za gospodarstvo i EU projekte Grada Vodnjana Ezia Pinzana, otvorila je danas, 7. listopada manifestaciju Open Days sudjelovanjem u Europskom parlamentu na konferenciji o perspektivama teritorijalne suradnje 2014.-2020., s posebnim osvrtom na očekivanja nakon ulaska Hrvatske u EU.

    Konferenciju u organizaciji European Project Association-a otvorio je hrvatski eurozastupnik Marino Baldini, ujedno i pokrovitelj ovog događanja. Župan Flego, prilikom izlaganja naglasio je da Istarska županija predstavlja vodeću hrvatsku regiju u iskorištavanju fondova u pretpristupnom razdoblju te u aktivnostima međunarodne suradnje. Istaknuo je da je poticanje malog i srednjeg poduzetništva jedan od ključnih čimbenika za regionalni razvoj te da će u novom programskom razdoblju prekogranična suradnja s bliskim i susjednim regijama predstavljati jedan od ključnih prioriteta i izazova Istarske županije. Svoji su doprinos raspravi dali i potpredsjednica Odbora regija EU Mercedes Bresso, predsjednik poljske regije Lodzkie Witold Stepien, predsjednica Skupštine europskih regija Hande Ozsan Bozalti, predsjednik Regionalnog vijeća Friuli Venezia Giulie, Franco Iacop, te drugi.

    Na konferenciji su nagrađeni sudionici koji su u razdoblju od 2007. do 2013. godine značajno doprinijeli regionalnom i lokalnom razvitku. Istaknute su važne europske ličnosti, poput bivše predsjednice i trenutne potpredsjednice Odbora regija Mercedes Bresso, među kojima je odlikovan i pročelnik za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije Oriano Otočan.

    - Istarska županija, nakon Grada Zagreba, najrazvijenija je hrvatska regija koja broji preko 320 projekta. Ulaskom Hrvatske u EU, Istra je postale regija bez granica, izjavio je Otočan.

    Nagrađeni su i najbolji projekti financirani Instrumentima pretpristupne pomoći – IPA u razdoblju 2007.-2013. Najboljim je proglašen projekt KEY-Q Agencije za ruralni razvoj Istre – AZRRI. Priznanje je uručeno je Jasenki Kapuralin iz AZRRI-ja, koja je zatim prisutnima predstavila dostignute rezultate projektom.

    Održan je i susret istarske delegacije s predstavnicima Stalnog predstavništva RH pri EU zaduženih za poljoprivredu i ruralni razvoj te ribarstvo. Raspravljali su o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici u novom financijskom okviru 2014.-2020., o procesu dodijele europske oznake izvornosti Istarskom pršutu koji se privodi kraju, te o implikacijama za istarske obalne gradove ulaskom u EU. Na drugoj lokaciji, u vidu jačanja započete suradnje, održan je bilateralni susret istarske delegacije pod vodstvom župana Flega i delegacije Vlade Automne pokrajine Vojvodine predvođene predsjednikom Bojanom Pajtićem. Također, s ciljem jačanja bilateralnih odnosa, održani su radni sastanci s češkom pokrajinom Usti, s poljskom regijom Lodzkie, te s Peterom Freidrichom, ministrom za europske i međunarodne poslove njemačke federalne države Baden-Wurttemberg.

    07.10.2013.