HR | IT | EN

Bruxelles - Sudjelovanje župana u radu 96. Plenarne sjednice Odbora regija Europske unije

  • Župan Istarske županije, Ivan Jakovčić, sudjelovao je 18. i 19. srpnja u Bruxellesu na dvodnevnoj 96. Plenarnoj sjednici Odbora regija Europske unije u ulozi člana izaslanstva promatrača hrvatskih lokalnih i regionalnih vlasti. Po treći put na sjednici sudjeluju i hrvatski promatrači.

    Ova je Plenarna sjednica od posebne važnosti pošto se je tijekom njenog rada izabrao novi predsjednik Odbora regija, novi potpredsjednici i novi članovi predsjedništva.

    Ulogu predsjednika koju je dosada obnašala Mercedes Bresso, preuzeo je dosadašnji španjolski potpredsjednik Ramón Luis Valcárcel Siso.

    Plenarna sjednica bila je i prilika za susret župana Jakovčića s maršalom regije Malopolska, Marekom Sowom, u vidu implementiranja i jačanja bilateralne suradnje.

    U pripremi je potpisivanje pisma namjere o suradnji Istarske županije s ovom poljskom regijom, a do kraja godine očekuje se da će se potpisat i formalni sporazum.

    Suradnja, koja je započela pod inicijativom predstavništava u Bruxellesu, nastavila se kroz razmjenu posjeta delegacija Istri i Malopolskoj u vidu prijenosa dobrih praksi u korištenju strukturnih fondova te realizacijom zajedničkog projekta u području kulture. Očekuje se da će ista biti intenzivirana s uključenjem šireg raspona aktivnosti u drugim relevantnim sektorima.

    Plenarne sjednice, tijekom kojih se sastaju 344 članova Odbora regija, odvijaju se pet puta godišnje kako bi se raspravljalo i usvajalo mišljenja, izvješća i odluke vezane za aktualne smjernice Europske unije.

    19.07.2012.