HR | IT | EN

Delegacija AP Vojvodine na studijskom putovanju u Istarskoj županiji

  • U sjedištu Istarske županije, u Puli, u srijedu 1. srpnja 2015., zamjenica istarskog župana Viviana Benussi, pročelnica UO za međunarodnu suradnju i europske poslove Patrizia Bosich i pročelnik UO za decentralizaciju, lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, prostorno uređenje i gradnju Marin Grgeta, zajedno sa zamjenicom pulskog gradonačelnika Elenom Puh Belci, primili su izaslanstvo iz AP Vojvodine.

    Naime, Fond „Europski poslovi“ AP Vojvodine u suradnji sa Sveučilištem u Novom Sadu provodi Specijalistički program cjeloživotnog učenja pod nazivom „Upravljanje regionalnim razvojem kroz EU fondove“. U sklopu programa, polaznici se upoznaju sa EU procesima i regionalnim politikama, a u cilju donošenja relevantnih odluka prilikom upravljanja projektima i kreiranja programskih i projektnih politika u procesu pristupanja EU. Važan dio programa je i upoznavanje polaznika sa praktičnom primjenom stečenog znanja te je upravo Istarska županija odabrana za realizaciju stručne prakse polaznika.

    Tom je prilikom zamjenik pokrajinskog tajnika za međuregionalnu suradnju i lokalnu samoupravu pokrajine Vojvodine, Duško Radaković, istaknuo kako je studijsko putovanje u Istru na tragu Sporazuma o suradnji između AP Vojvodine i Istarske županije te činjenice što se Županija pokazala izrazito uspješnom u povlačenju sredstava iz EU fondova. „ Kao buduća članica EU, imat ćemo prilike koristiti više fondova, stoga smo došli upravo u Istru kako bi dobili transfer onih znanja koja će se od nas uskoro očekivati“, istaknuo je g. Radaković, dodavši kako je vrlo zahvalan Istarskoj županiji što je omogućila realizaciju ove stručne prakse.

    Zamjenica istarskog župana Viviana Benussi naglasila je kako Istra i Vojvodina njeguju iste vrijednosti po pitanju multikulturalnosti, višejezičnosti i poštivanju različitosti. „Budući da smo već surađivali na raznim područjima kulture, gospodarstva i politike, uvjereni smo da kroz nove aktivnosti i zajedničke projekte možemo produbiti naše prijateljstvo“, poručila je zamjenica župana te dodala kako je jedan od potencijalnih projekata organizacija Međunarodnog festivala multikulturalnosti, u čemu Županija već ima dobrih iskustava.

    S obzirom na iskustva Županije u uspješnom apliciranju projekata na natječaje europskih fondova, s pročelnicom Bosich razgovaralo se o multilateralnoj i bilateralnoj suradnji Istre i Vojvodine. Budući da polaznici Programa borave u Istri od 29.06. do 02.07.2015. godine, tijekom boravka će zajednički iznijeti svoje interese, iskustva i prijedloge za buduće aktivnosti koje bi se mogle financirati iz europskih fondova.

    Zamjenik tajnika AP Vojvodine iskoristio je sastanak kako bi ujedno pozvao goste iz Istre na uzvratno studijsko putovanje u Vojvodinu.

    02.07.2015.