HR | IT | EN

Delegacija Istarske županije na „Danima Istre u Vojvodini” - 2. dan

  • Drugi dan službene posjete delegacije istarske županije Vojvodini, u sklopu održavanja manifestacije „Dani Istre u Vojvodini, obilježili su bilateralni susret s predsjednikom Vlade AP Vojvodine prof. dr. Bojanom Pajtićem, kojem su prisustvovali i potpredsjednik Vlade i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informiranje AP Vojvodine Slaviša Grujić, pokrajinski sekretar za regionalnu suradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski i konzul Republike Hrvatske u Srbiji Dragan Đurić.

    Predsjednik Pokrajinske vlade prof. dr. Pajtić Istru doživljava kao tradicionalnog partnera s kojim suradnja nije mrtvo slovo na papiru i pred kojom je još mnogo zajedničkih projekata. Tomu između ostalog, kazao je, doprinosi međusobno razumijevanje te njegovanje istih temeljnih vrijednosti. Predsjednik Pajtić posebno je naglasio značaj povezivanja sveučilišta, te razmjene studenata i profesora, koja ima najveće koristi upravo za mlade ljude i našu zajedničku budućnost.

    Razgovori su bili usmjereni prvenstveno na širenje postojećeg partnerstva Istre i Vojvodine na području turizma, kulture, poljoprivrede, ruralnog razvoja i školstva. Kako je naglasio župan Flego, iz godine u godinu u Istri raste broj turista iz Srbije, posebice Vojvodine. Naime, prošle godine zabilježen je rast od 20 posto o odnosu na 2012. godinu, a župan očekuje nastavak takvog trenda i tokom nadolazeće sezone. Jedan od ključnih razlog je uspostavljena direktna avionska linija Pula-Beograd koja na toj relaciji vozi tri puta tjedno te za koju postoji veliki interes. Govoreći o turizmu, župan se osvrnuo na projekte koje Županija planira u tom sektoru.

    „Daljnjim ulaganjima u turizam, želimo osmisliti nove motive dolaska turista za što nam je važno stavljanje u funkciju razvoja neiskorištene nekretnine, posebice one u napuštenim bivšim vojnim zonama. Turizam nije izoliran otok i baš zbog toga želimo još bolje iskoristiti postojeće kapacitete te umrežiti ga s ostalim granama“, rekao je župan Flego.

    Dio programa manifestacije „Dani Istre u Vojvodini“ bile su i prezentacije “Iskustva Istre u EU” pročelnika za međunarodnu suradnju i EU poslove Oriana Otočana te „EU projekti u kulturi u Istarskoj županiji“ pročelnika za kulturu Vladimira Torbice.

    06.06.2014.