HR | IT | EN

Delegacija Istarske županije na „Danima Istre u Vojvodini“

  • U sklopu održavanja već tradicionalne manifestacije "Dani Istre u Vojvodini", nastale u okviru međuregionalne suradnje AP Vojvodine i Istarske županije, u Novom Sadu 3. i 4. lipnja 2014. godine boravila je delegacija iz Istarske županije u sastavu: istarski župan Valter Felgo, načelnik Uprave Valerio Drandić, pročelnik Kabineta župana Duško KIšberi, pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, pročelnik za međunarodne odnose EU integracije Oriano Otočan i županijski vijećnik Stjepan Mraković.

    Prilikom otvaranja manifestacije istarski župan Valter Flego kazao je kako su „Dani Istre u Vojvodini“ primjer dobre regionalne suradnje, čiji početak datira od 2001. godine.

    „Istra i Vojvodina, slične su po mnogočemu, a prvenstveno po vrijednostima koje dijelimo i svakodnevno živimo, a to su multikulturalnost, višejezičnost i multietničnost. Dugi niz godina surađujemo na području kulture, politike, turizma i gospodarstva, a naša obostrana želja je novim idejama i projektima unaprijediti i osvježiti naše prijateljstvo i suradnju“, poručio je župan Flego.

    Ovogodišnji Dani Istre započeli su otvaranjem izložbe „Istra Istria Memento“ i nastupom istarske kantautorice Elis Lovrić te violončelistice Bike Blasko, u Muzeju Vojvodine. Na izložbi su predstavljene razglednice iz fonda zbirke starih razglednica Povijesnog i pomorskog muzeja Istre.

    Prvog dana boravka u Novome Sadu, istarska delegacija sastala se s predsjednikom Skupštine AP Vojvodine Ištvanom Pastorom s kojim se razgovaralo o dosadašnjoj suradnji dviju regija te mogućnostima njezinog unaprjeđenja. Također, jedna od tema razgovora bila je aktualna politička situacija, poput nedavnih izbora za Europski parlament na kojim je Istra dobila svog zastupnika, kao i sastavu nove Vlade AP Vojvodine.

    Formiranje radne grupe koja bi bila zadužena za osmišljavanje i provođenje zajedničkih aktivnosti jedan je od iznesenih prijedloga kako pospješiti višegodišnju i uspješnu bilateralnu suradnju. Grupa bi se bavila povezivanjem obrtnika, obrtničkih te gospodarskih komora, sveučilišta i kulturnom suradnjom, kao i razmjenom iskustava iz domene europskih integracija. Također, jedan od zadataka skupine bio bi i priprema projekata za natječaje iz europskih fondova i programa.

    Predsjednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor izrazio je zadovoljstvo što se prijateljski odnosi dvije regije nastavljaju i dodao da je Vojvodina prvi sporazum o suradnji potpisala upravo s Istrom, što joj daje posebnu emotivnu stranu.

    „Spremni smo uložiti sve svoje potencijale kako bi ova suradnja i partnerstvo na obostranu korist, bila još sadržajnija. Vaše iskustvo u pregovaračkom procesu s EU koji ste prošli, a u kojem se mi trenutno nalazimo, za nas je veoma dragocjeno i možemo iz njega profitirati“, rekao je Pastor. Predsjednik Skupštine ujedno je pozvao goste iz Istre da na jesen prisustvuju tematskoj sjednici Skupštine AP Vojvodine na kojoj bi bila predstavljena istarska iskustva u regionalnom razvoju, izgradnji institucija i pripremi europskih projekata.

    Župan Flego naglasio je kako će Istarska županija sa zadovoljstvom podijeliti svoja iskustva iz pregovaračkog procesa s Unijom izrazivši nadu da će ona biti od koristi Vojvodini. Također, župan se osvrnuo i nadolazeće razdoblje u kojem će Istri biti na raspolaganju još veća sredstva iz europskih fondova. Projektna dokumentacija, rekao je župan, već je u pripremi jer Istarska županija i u narednom razdoblju želi biti najuspješnijom u povlačenju europskih sredstava. Značajnu ulogu vidi i u izabranom europarlamentarcu, koji će pred europskim institucijama zastupati interese građana Istre.

    Govoreći o daljnjim iskoracima zajedničke suradnje, župan Flego smatra da je potrebno jače povezati ljude i institucije. Također, treba sagledati i ispitati potencijale tržišta, te na temelju toga planirati daljnju poslovnu suradnju. Priliku koju treba iskoristiti predstavljaju i brojni sajmovi i druge manifestacije koje bi mogle zbližiti obrtnike i poduzetnike Istre i Vojvodine.

    Sastanku su prisustvovali i potpredsjednici Skupštine AP Vojvodine Ana Tomanova-Makanova i Dušan Jakovljev.

    06.06.2014.