HR | IT | EN

Delegacija kineske pokrajine Zhejiang posjetila Istarsku županiju

  • U Istri deseti put za redom boravila je delegacija iz prijateljske pokrajine Zhejiang iz Kine, s kojom Istarska županija i Grad Pula njeguju dobru suradnju. Delegaciju predvođenu zamjenikom guvernera pokrajine, Zhu Congjiumom, u Gradskoj palači primili su predstavnici Istarske županije i Grada Pule.

    Zamjenik istarskog župana Fabrizio Radin, potpredsjednica skupštine Istarske županije Tamara Brussich i v.d. Pročelnice Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije Ivana Dragišić pozdravili su prisutne te zaželjeli dobrodošlicu u ime istarskog župana Valtera Flega. Uvodnim govorima naglasili su važnost međusobne suradnje kako bi zajedničkim snagama ostvarili konkretne projekte.

    Ivana Dragišić predstavila je provedene projekte sufinancirane sredstvima Europske unije; one koji su u tijeku te one koji se planiraju u budućnosti kako bi sama delegacija dobila uvid o mogućnostima koje postoje na našem tržištu, dok je Tamara Brussich, potpredsjednica skupštine Istarske županije, naglasila kako je Istra regija vina i ulja, s naglaskom na sociološkoj osjetljivosti. Zamjenik istarskog župana Fabrizio Radin osvrnuo se na povijest suradnje napomenuvši važnost uspostave zajedničkih planova.

    Zu Congjiu i delegacija zahvalili su se na gostoprimstvu istaknuvši zajedničke karakteristike Istre i pokrajine Zhejiang zbog čega će se truditi uspostaviti još uspješniju suradnju, dok je zamjenik ravnatelja Ureda za strane i inozemne kineske poslove, Gu Jianxin, istaknuo kako treba poraditi na jačoj promociji Istre u Zhejiangu s ciljem jačanja interesa kineskih turista za Istru.

    Istarska županija i kineska pokrajina Zhejiang su Sporazum o suradnji potpisale 2006. godine. Predstavnici Istarske županije sudjelovali su na međunarodnom investicijsko-trgovačkom sajmu "China - CEEC Investment and Trade Expo 2015" na kojem se predstavilo 16 zemalja srednje i istočne Europe, dok su Hrvatska i Poljska bile u ulozi zemalja partnera manifestacije. Prilikom posjeta Kini, dogovoreno je proširenje suradnje s pokrajinom Zhejiang u sektoru turizma, prijevoza, trgovine i investicija.

    Pokrajina Zhejiang, s glavnim gradom Hangzhou, jedna je od najmanjih i najgušće naseljenih pokrajina u Kini s ukupnom površinom od 101.800 kvadratnih kilometara i populacijom od 54.426.900 stanovnika odličnog geografskog položaja s razvijenim i aktivnim gospodarstvom s više od 3.000 otoka duž svoje obale što je ističe kao pokrajinu s najviše otoka u Kini.

    24.09.2018.