HR | IT | EN

Delegacija Regije Malopolska u posjeti Istarskoj županiji

  • U sklopu Europskog tjedna, Istarsku županiju jučer su posjetili predstavnici poljske regije Malopolska. Delegacija su primili zamjenica župana Viviana Benussi, pročelnik Upravnog odijela za međunarodnu suradnju i europske poslove Oriano Otočan, te viša stručna suradnica za međunarodnu suradnju Ivana Dragišić.

    Zaželjevši dobrodošlicu gostima, Benussi je istaknula kako dvije regije veže sporazum o suradnju, te niz aktivnosti koje su zajednički poduzete. U pripremi su i novi projekti vezani uz položaj romske manjine i žensko poduzetništvo. Suradnju Malopolske i Istre, dožupanica je ocijenila izuzetno dobrom, a rezultat toga je i razmjena istarskih i poljskih studenata i učenika planirana za ovu jesen.

    Otočan se osvrnuo na Europski tjedan, koji se u Istarskoj županiji organizira već četrnaest godina i u sklopu kojeg se provodi niz aktivnosti diljem Istre. Kao posebno važne, izdvojio je edukacije na temu EU fondova i projekata koje je do sada prošlo više od sto polaznika.

    Pročelnik je održao i prezentaciju na temu pretpristupnih aktivnosti te dosad realiziranih europskih projekata u Istri. Podsjetio je da je na razini županije realizirano ili su u fazi implementacije više od 350 projekata ukupne vrijednosti od oko 115 milijuna eura u koje je uključeno više od stotinu raznih subjekata iz Istre.

    „Iako smo se pokazali kao najuspješnijima na području EU fondova, činjenica je da smo primorani dijeliti sudbinu s onima koji su u tome najslabiji i ovisiti o odlukama birokratske strukture na razini Ministarstva regionalnog razvoja“, naglasio je Otočan. Naime, Hrvatska se za razliku od Poljske nije opredijelila za decentralizirani model upravljanja EU fondova, zbog čega znatna sredstva za projekte koji su na čekanju, Županija ne može povući. Poljska je, dodao je Otočan, upravo iz tog razloga najuspješnija po pitanju europskih projekata.

    Predstavnik poljske delegacije Bartosz Zamborski kazao je da je regija Malopolska u pretpristupnom razdoblju privukla oko 38 milijuna eura, što je znatno manje nego što je to uspjela Istra. No, Poljska je još prije samog ulaska u Uniju provela decentralizirani model i reformu, zbog čega su sada proračuni tamošnjih regija stabilni i mogu pratiti projekte, a županije imaju znatno veće ovlasti.

    U Centru za EU i međunarodnu suradnju u Balama, predstavnici regije Malopolska su predstavili djelatnicima uprava u Istarskoj županiji koji se bave EU fondovima, svoj način rada te sustav za EU fondove. Ova regija je vrlo uspješna u povlačenju europskih sredstava za svoje projekte.

    Inače, Malopolska je regija s kojom Istarska županija ima potpisan Sporazum o suradnji te u okviru te suradnje njihovi su stručnjaci prenijeli iskustva u temama: Strateško planiranje na regionalnoj razini, provedba regionalnih strateških projekata, korištenje tehničke pomoći za upravljanje projektima, korištenje Europskog socijalnog fonda za slabije razvijena područja, nepravilnosti prilikom provedbe projekta.

    08.05.2014.