HR | IT | EN

Izaslanstvo županije Somogy posjetilo Istarsku županiju

  • Izaslanstvo mađarske županije Somogy koju predvodi zamjenik župana Árpád Sárdi u višednevnom je posjetu Istarskoj županiji. Tim je povodom uvažene goste iz Somogya 28. travnja 2010. u sjedištu županije primio zamjenik župana Vedran Grubišić i v.d. pročelnika za međunarodnu suradnju i europske integracije Istarske županije Oriano Otočan.

    Istra i mađarska županja Somogy prijateljska su regija već dugi niz godina, imaju mnogo toga zajedničkog, a veže ih i povijesna veza ovih prostora, istaknuo je Grubišić. Sporazum o suradnji ovih dviju županija potpisan je još 1998. godine.

    Arpad Sardi rekao je kako je županija Somogy njeguje prijateljske veze sa četiri Hrvatske županije, no suradnja između županja je upravo počela sa Istarskom županijom s kojom imaju najdublje veze. Sa županijama se surađuje putem projekata u okviru IPA i INTERREG programa, a suradnja sa Istarskom županijom vezana je uglavnom uz turizam. Dožupan Somogyja pozvao je Istarsku županiju da se uključi u u projekt «DRAVA – GASTROLOBBY» koji Somogy provodi u suradnji s POROM Razvojnom agencijom Podravine i Prigorja i Turističkom zajednicom Koprivničko-križevačke županije u okviru IPA Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007-2013. U okviru projekta je sredinom mjeseca svibnja predviđena dvodnevna gastronomsko-kulturna manifestacija u gradu Barču, a Istarska županija pozvana je da se uključi u natjecanje u kuhanju u sastavu peteročlanog kuharskog tima od dužnosnika i gospodarstvenika županije.

    Zamjenik župana Grubišić je iskazao želju da se dobra gospodarska suradnja nastavi te je uputio poziv mađarskom izaslanstvu da se prezentira na prostoru Istre putem gospodarsko-kulinarske manifestacije u mjesecu listopadu 2010. godine.

    Mađarski gosti podsjetili su na dugogodišnju povezanost i suradnju s Istrom, osobito na području turizma, tvrdeći da su Istra i Kvarner mađarskim državljanima među omiljenim destinacijama za odmor.

    29.04.2010.