HR | IT | EN

Drugi sastanak komisije Euro-Mediteranske Skupštine za regionalni i lokalni razvoj

  • U četvrtak, 28. listopada u Bruxellesu održan je drugi sastanak ARLEM komisije za ekonomske, socijalne i teritorijalne poslove (ECOTER). Tema sastanka bio je teritorijalni razvoj u zemljama Mediterana.

    Sastanak su vodili Istarski župan, Ivan Jakovčić i Luc Van den Brande, predstavnik belgijske regije Flandrije, bivši predsjednik Odbora regija Europe.

    Izvještaj komisije ARLEMA za urbanistički razvoj bio je temelj rasprave tijekom koje se istaknulo da je osnovni izazov za lokalne i regionalne vlasti u procesu razvoja, poduzimanje kvalitetnih mjera koje bi održale ili poboljšale kvalitetu života unatoč neizbježnom povećanju broja stanovnika u mediteranskom području.

    Predložene su i okvirne smjernice kako bi se spriječio rast nezaposlenosti, zagađenje i diferencirani razvoj zemlja Mediterana. Predloženo je u tu svrhu osnivanje Agencije za urbanistički razvoj Mediterana koja bi djelovala s ciljem identifikacije, nadziranja i evaluacije inovativnih urbanističkih projekata.

    Tijekom rasprave koja je slijedila, župan Jakovčić je naglasio da je uloga gradova od neophodne važnosti za održivi urbanistički razvoj mediteranske regije.

    Svoj doprinos raspravi dali su i Gilles Pennequin koji je zadužen za teritorijalni održivi razvoj predsjedništva Unije za Mediteran, Guy Fleuret iz direktorata za razvojne projekte i nove inicijative Europske banke za ulaganja, Joan Parpal – Generalni tajnik mreže MEDCITIES, Meinolf Spiekermann iz njemačkog GTZa koji je zadužen za provedbu programa CoMun Mifsud te Silvia Torresi predstavnica CIUDAD programa u Bruxellesu.

    Plenarna sjednica ARLEMA održati će se 29. siječnja 2011. u Agadiru a sljedeći sastanak ARLEM komisije za ekonomske, socijalne i teritorijalne poslove (ECOTER) održati će se sredinom sljedeće godine u Poreču.

    28.10.2010.