HR | IT | EN

Dvodnevni posjet delegacije skupštine Istarske županije Vojvodini

  • Delegacija Skupštine Istarske županije, predvođena predsjednikom Valterom Drandićem boravila je u dvodnevnom posjetu Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodini u Novom Sadu.

    Održan je sastanak s Odborom za poljoprivredu Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine na kojem je pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije, dr.sc. Ezio Pinzan predstavio razvoj pojedinih grana poljoprivrede u Istri, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre, Igor Merlić osvrnuo se na zaštitu autohtonih istarskih pasmina s posebnim naglaskom na zaštitu istarskog goveda – boškarina, dok je predsjednica Odbora za gospodarstvo i turizam, dr. sc. Sanja Radolović istaknula važnost povezivanja poljoprivrede s turizmom. Cinzia Počeko Kranjec, predsjednica Odbora za međunarodnu suradnju i voditeljica Grupe prijateljstva Skupštine Istarske županije i Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine zaključila je da je suradnja koja temelje ima na prijateljskoj suradnji, najčvršća suradnja i polazište za osnaživanje i unaprjeđivanje suradnje prvenstveno kroz gospodarstvo, turizam i obrazovanje.

    Predsjednik István Pásztor istaknuo je da kroz suradnju Istarske županije i AP Vojvodine, osim suradnje na zajedničkim projektima, možemo doprinijeti i uspostavi bolje suradnje na državnoj razini.

    Predsjednik Valter Drandić složio se da imamo mnogo otvorenih pitanja, ali se ta pitanja odnose na težnju da budemo bolji, kako da se bolje povežemo, da zajednički stvaramo razvoj, rast i prosperitet.

    Delegacija Istarske županije posjetila je BIOSENS – istraživački razvojni Institut za informacijske tehnologije biosistema, gdje je direktor Istarske razvojne agencije – IDA dr.sc. Boris Sabatti istaknuo da postoji velika mogućnost za suradnju institucija posebno kroz program Horizon, program Europske unije za istraživanje i inovacije. Dogovoreno je da se, u narednom razdoblju, zajedno sa Centrom METRIS, suradnja konkretizira.

    Nakon Biosensa, delegacija je posjetila 85. Međunarodni poljoprivredni sajam.

    Održan je sastanak s predstavnicima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo na kojem su također izmijenjena iskustva u poljoprivredi obiju regija, te je zaključeno da su mjere u Istri i u Vojvodini vrlo slične, a sve teže cilju da što više mladih ljudi ostaje u poljoprivredi i kvalitetno od toga živi.

    Na kraju, organizirana je posjeta privatnom gospodarstvu koji se bavi proizvodnjom suhomesnatih proizvoda i vinariji DEURIĆ na obroncima Fruške gore koji raspolaže suvremenim proizvodnim pogonom za proizvodnju jabuka i vina.

    22.05.2018.