HR | IT | EN

Energetska učinkovitost i prepreke na putu održivosti

  • Dana 9.veljača 2011, u Bruxellesu, održala se godišnja konferencija Francuskog instituta za međunarodne odnose koja se tematski veže za konferenciju u Cancunu i sastanka Europskog vijeća 4. veljače 2011. na kojima su energetika i obnovljivi izvori energije bili vodeće teme.

    Kyotov Protokol je postavio temelje za plan globalnih klimatskih promjena, dok je konferencija u Cancunu, u Meksiku od 29. studenog do 10. prosinca 2010., razradila smjernice kojima razvijene zemlje mogu pomoći zemljama u razvoju u ekonomskom razvitku u skladu sa klimatskim promjenama.

    Glavni cilj konferencije Francuskog instituta za međunarodne odnose bio je određivanje načina usklađivanja gospodarstva i održivog razvoja.

    Herman Von Rompuy, predsjednik Europskog vijeća je istaknuo da i malim koracima moguče je postići energetsku učinkovitost, ali naglasio je kako je jako važno biti svjesni da smo u zakašnjenju ako želimo postići cilj prelaska na korištenje 20% obnovljivih izvora energije do 2020.

    Glavni cilj EU strategije za energetsku učinkovitost je upravljanje i smanjenje potreba u potrošnji i opskrbi energijom kroz godišnju uštedu od 20% primarne energije do 2020, te poticanje korištenja i razvoja energetsko učinkovitih tehnologija.

    G. Gunter Oettinger, član Europske komisije zadužen za energiju, predstavio je publikaciju «Energija 2020 - strategija za konkurentnu, održivu i sigurnu energiju» te je napomenuo da strategija 2020 postavila temelje za integriranu Europsku energetsku mrežu, čiji je glavni izazov postavljanje kvalitetne energetske infrastrukture u zemljama Europske unije. Od ožujka 2011. započinje implementacija strategije 2020 a provedba iste utjecati će na razvoj cijele Europe i susjednih zemalja.

    Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije su strateški ciljevi energetske politike Republike Hrvatske. Cilj «20% do 2020» postaje prioritet i za Hrvatsku koja danas troši otprilike 12% više energije po jedinici BDP-a od prosjeka 27 članica EU.

    EREC-Technoloy_Roadmap

    09.02.2011.