HR | IT | EN

Europa 2020 – akcijski plan za razvoj nakon krize

  • U utorak, 15. ožujka, u Bruxellesu, održana je konferencija koju je organiziralo Lisabonsko vijeće, Europa 2020 - akcijski plan za razvoj nakon krize. Proteklih dvanaest mjeseci glavne teme o kojima se raspravljalo, bile su obnova gospodarstva u zemljama EU i poticanje razvoja i zapošljavanja.

    Tijekom rasprave, Andreas Schleicher, politički savjetnik OECDa (Organisation for Economic Co-operation and Development), je istaknuo kako se EU programi moraju usredotočiti na razvoj vještina kod populacije u skladu sa trenutnim gospodarstvom. Jedino se na taj način može smanjiti rast nezaposlenih.

    Martin Schuurmans, predsjednik Europskog Instituta za Inovaciju i Tehnologiju (EIT), navodi inovacije kao krucijalan faktor razvoja. Europa u uvođenju inovacija zaostaje za Sjedinjenim Američkim državama i Japanom. Ukoliko se ne prepozna važnost inovacija kao sveobuhvatni faktor za razvoj istraživanja, industrije i sustava obrazovanja, Europa će sve teže držati korak vodećih svjetskih ekonomija. Poduzetništvo i inovacije trebaju preuzeti ulogu glavnih aktera pogotovo u obrazovnim sustavima.

    Mark Spelman, voditelj Accenture strategije i član Uprave Lisabonskog vijeća, smatra da je „graying“ (starija) populacija potencijal za razvoj gospodarstva. Svaka zemlja mora usvojiti strateške planove prilagođene trenutnim gospodarskim trendovima. Starija populacija, manjak prirodnih resursa i tehnologija znatno utječu na BDP i zapošljavanje. Njemačka već uvodi nove strateške smjernice, kojima „zadržati“ stariju populaciju na poslu, te usmjeriti mlade razvoju STEM vještina (Science, Technology, Engineering and Mathematics).

    Jose Manuel Barroso, predsjednik Europske komisije, priopćio je da su trenutni prioriteti Europskih institucija financijska stabilnost, održivi razvoj, i zapošljavanje. Najavio je da će na sljedećem EU vijeću 24. i 25. ožujka, biti prezentiran novi plan, koji će imati jasno definirane mjere za rast Europe, zapošljavanje i financijsku stabilnost. Podsjetio je također da Europski financijski fond za stabilnost osigurava ekonomski razvoj Europske unije do 2013. godine.

    Akcijski Plan za razvoj nakon krize - Lisabonsko vijeće

    16.03.2011.