HR | IT | EN

Europa obilježava Europski tjedan održive energije

  • U organizaciji Izvršne agencije za konkurentnost I inovacije (Executive Agency for Competitiveness and Innovation – EACI), a u ime Europske komisije, od 22. do 26. ožujka se diljem Europe tradicionalno obilježava Europski tjedan održive energije. Tom se prilikom diljem kontinenta održava niz događanja na noseću temu. Glavna tema ovogodišnjih događanja je oblikovanje energetske budućnosti Europe.

    Pod motom „Iskoristite tjedan kako bi promijenili sutra“ (Take a week to change tomorrow), u ovogodišnjih više od 200 događanja sudjeluju 23 zemlje Europske unije, ali i sedam drugih europskih zemalja, među njima i Hrvatska. „Očekujemo da diljem Europe u nizu događanja sudjeluje više od 35 tisuća ljudi. Želja nam je okupiti predstavnike mnogih sektora uključenih – i predanih – u unaprjeđenje razvoja održive energije,“ izjavio je, najavljujući Europski tjedan održive energije, Patrick Lambert, direktor Izvršne agencije za konkurentnost i inovacije.

    Europski tjedan održive energije dio je Kampanje za održivu energija Europe, inicijative Europske komisije pokrenute 2005. godine. Kampanja doprinosi ostvarivanju ciljeva energetskih politika Europske unije na područjima izvora obnovljive energije, energetske učinkovitosti, čistog transporta i alternativnih goriva.

    U 149 događaja u sklopu Europskog tjedna održive energije 2009. sudjelovalo je više od 30 tisuća ljudi diljem Europe. Pročitajte više informacija o Europskom tjednu održive energije, kao i o temama o kojima će biti riječi ove godine te inicijativi Europske komisije, Kampanja za održivu energiju Europe.

    24.03.2010.