HR | IT | EN

Europska komisija pokrenula 5. natjecanje za Nagradu za pristupačnost grada

  • Europska je komisija otvorila peti natječaj za Nagradu za pristupačnost grada 2015. To je godišnja nagrada koja prepoznaje i slavi gradove i njihove napore da osobama s invaliditetom i starijim osobama olakšaju pristup javnim mjestima kao što su zgrade za stanovanje, dječja igrališta, javni prijevoz ili komunikacijske tehnologije. Ova je nagrada dio širih nastojanja EU-a da stvori Europu bez granica: poboljšana pristupačnost donosi gradovima trajne gospodarske i društvene koristi, posebice u kontekstu sve starijeg stanovništva.

    Nagrada se dodjeljuje gradu s najmanje 50.000 stanovnika u kojem je dokazano i održivo poboljšana pristupačnost u temeljnim aspektima gradskog života i koji ima konkretne planove za daljnja poboljšanja. Nagrada obuhvaća aktivnosti u područjima:

    • Izgrađenog okoliša i javnih površina;
    • Prometne mreže i popratnih infrastruktura;
    • Informacija i komunikacija, uključujući nove tehnologije (IKT);
    • Javnih objekata i usluga.

    Rok za predaju prijava: do 10. rujna 2014. gradovi s najmanje 50.000 stanovnika mogu predati svoje online prijave za nagradu.

    3. prosinca 2014. u Bruxellesu na godišnjoj konferenciji povodom Europskog dana osoba s invaliditetom Europska komisija uručit će prvu, drugu i treću nagradu, te četiri posebne pohvale (po jedna u svakom od područja obuhvaćenih nagradom).

    Politika EU-a o pristupačnosti

    Učiniti Europu pristupačnijom osobama s invaliditetom ključni je dio Europske strategije za osobe s invaliditetom 2010. - 2020., koja pruža opći okvir za djelovanje u području invalidnosti i pristupačnosti na razini EU-a i nadopunjuje i podržava djelovanje država članica. Posebne odredbe o pristupačnosti sadržane su u propisima Europske unije u područjima kao što su promet i elektroničke komunikacijske usluge.

    EU se koristi različitim instrumentima, pored zakona i politika, kao što su istraživanje i standardizacija, za optimizaciju pristupačnosti izgrađenog okoliša, IKT-a, prometa i drugih područja te za poticanje tržišta diljem EU-a za pristupačnim proizvodima i uslugama.

    EU također nastoji poboljšati funkcioniranje tržišta pomoćne tehnologije za potrebe osoba s invaliditetom i podupire pristup "dizajn za sve" koji pogoduje širem dijelu stanovništva, poput starijih osoba i osoba smanjene pokretljivosti.

    Za više informacija:

    https://ec.europa.eu/justice/access-city

    https://ec.europa.eu/justice/events/access-city-award-2015/index_hr.htm

    https://ec.europa.eu/justice/discrimination/disabilities/award/index_en.htm

    https://ec.europa.eu/justice/discrimination/disabilities/disability-strategy/index_en.htm

    12.06.2014.