HR | IT | EN

Europska komisija najavila zapošljavanje 249 hrvatskih državljana

  • Europska komisija najavila je zapošljavanje 249 hrvatskih državljana uoči posljednjeg kruga priprema za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji 1. srpnja 2013. godine. Na ovaj se način želi omogućiti zapošljavanje dovoljnog broja hrvatskih državljana kako bi se pokrila sva područja, i sve razine, u kojima Komisija djeluje, te se predviđa stalno i privremeno zapošljavanje osoblja.

    Među 149 administrativna mjesta koja su osigurana za hrvatske državljane su: jedan Glavni Direktor, 3 mjesta na razini funkcije direktora, 13 mjesta srednjeg rukovodećeg osoblja te 100 asistenata.

    Europski ured za odabir osoblja (EPSO) već je objavio prve natječaje u okviru pripreme za proširenje. U ovoj se ranoj fazi biraju jezični stručnjaci za hrvatski jezik (pismeni i usmeni prevoditelji i pravnici-lingvisti) za rad u svim institucijama EU-a. Prijaviti se mogu državljani 28 država EU-a.

    Druga serija natječaja može se očekivati već krajem ove godine. Tim natječajima obuhvaćeni su različiti profili zanimanja namijenjeni hrvatskim državljanima, među ostalim administratorima općeg usmjerenja i asistentima. Osim toga, tražit će se i jezični stručnjaci, načelnici odjela za pismeno i usmeno prevođenje, korektori i lektori za hrvatski jezik, a natječaj za te profile bit će otvoren za državljane 28 država EU-a.

    Više informacija možete pronaći na: https://ec.europa.eu/enlargement/acceeding-country/croatia/

    13.07.2012.