HR | IT | EN

Europska oznaka baštine

Europska unija pokrenula je novu inicijativu kojom želi promicati mjesta koja imaju ulogu u zajedničkoj kulturi i povijesti moderne Europe. Novi plan o uspostavi Europske oznake baštine temelji se na inicijativi iz 2006., kojoj se tada priključilo 17 zemalja EU-a i Švicarska. Po toj postojećoj shemi, 64 mjesta u 18 zemalja dobilo je europsku oznaku nakon što su ih kandidirale vlade zemalja sudionica. Oznaku su, primjerice, dobili poljsko brodogradilište Gdanjsk, kao mjesto gdje je počelo rušenje komunizma u istočnoj Europi, kao i kuća Roberta Schumana, Francuza kojeg se smatra jednim od utemeljitelja današnje Europske unije.

Europska komisija, koja je ovoga tjedna formalno stala iza inicijative koja bi sada trebala biti proširena na čitavu Uniju, nada se da će Europska oznaka baštine time dobiti “veći kredibilitet, važnost i prestiž”. Svaka zemlja članica imat će pravo kandidirati dva mjesta svake godine, iako će vjerojatno biti izabrano po jedno. ‘Tom se inicijativom želi doprinijeti jačanju osjećaja pripadnosti europskih građana EU-u kao i promidžbi zajedničkog razumijevanja Europe’, rekla je predstavljajući plan europska povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade Andrula Vasiliu. Povjerenica se nada da će planovi biti posebno poučni za mlade te će pridonijeti kulturnom turizmu što će dati i ekonomsku korist.

Komisija kaže da će se Europska oznaka baštine razlikovati od slične sheme UNESCO-a jer će naslov dobivati samo ona mjesta koja su imala “ključnu ulogu u povijesti Europske unije”. Mjesta će se birati više po ‘europskoj simboličnoj vrijednosti’ i obrazovnoj važnosti za mlade nego po arhitektonskoj vrijednosti ili ljepoti. ‘Cijena te inicijative, koja će stajati oko 920.000 eura godišnje, po našoj je ocjeni mala u usporedbi s potencijalnom obrazovnom i turističkom vrijednošću’, rekla je Vasiliu. Novi plan bit će dan na usvajanje Europskom parlamentu i Vijeću i ako ga oni odobre mogao bi stupiti na snagu 2011. ili 2012. godine.

17.03.2010.