HR | IT | EN

Europski forum umjetnosti 2016. u Bruxellesu – poziv na sudjelovanje mladih umjetnika

  • U svoje slobodno vrijeme slikate, fotografirate, snimate video uratke, izrađujete nakit, stvarate umjetničke skulpture, crtate na staklu, rezbarite drvo ili je možda umjetnost jedna od tema koja vas okupira i o kojoj volite razmišljati i raspravljati? Upravo je ovo onda natječaj za vas!

    “Kako ponovno progledati” tema je ovogodišnjeg Europskog foruma umjetnosti 2016. koji će se održati od 25. do 27. lipnja 2016. godine u Bruxellesu u organizaciji Predstavničkog ureda Istarske županije u Bruxellesu i organizacije World Youth Alliance Europe. Trodnevna konferencija i izložba radova sudionika okupit će mlade umjetnike, umjetničke kritičare, srednjoškolce, europske utjecajne donositelje odluka u području umjetnosti i kulture te sve entuzijaste koji se na bilo koji način bave umjetnošću, a dolaze iz raznih dijelova Europe, kako bi zajedničkim snagama i umrežavanjem pokazali da umjetnost može unaprijediti naše lokalne zajednice te pridonijeti razvitku cjelokupnog društva.

    Mnogi mladi umjetnici i zaljubljenici u umjetnost iz raznih dijelova Europe, a među njima i 12 Hrvata, imat će priliku sudjelovati na spomenutom Forumu, sponzoriranom od strane Europske unije kroz program Erasmus+. Svim sudionicima bit će pokriveni putni troškovi, hrana i smještaj u Bruxellesu za vrijeme trajanja događaja, no ne i iznos participacije na Forumu, koji iznosi 50 eura. Svaki sudionik može se prijaviti za dobivanje popusta na iznos participacije, koji će biti dodijeljen na individualnoj bazi, s obzirom da sudionici dolaze iz država različitog standarda.

    Bogati program Europskog foruma umjetnosti 2016. sastojat će se od predavanja i panel rasprava s ekspertima, europskim umjetnicima, opinion makerima, te vodećim osobama u kulturi i umjetnosti iz Europskih institucija. Posljednji dan konferencije bit će održan u Europskom parlamentu, gdje će se pregovarati o važnoj Deklaraciji iz tog područja. Forum će imati i opušteniji dio programa uz nastup glazbenika te dodjelu nagrada.

    Pozivaju se svi mladi umjetnici od 18 do 30 godina, ali i oni koji su željni sudjelovanja na ovome događaju da ispune prijavu na stranici https://www.wya.net/event/wya-european-arts-forum-2016-art-and-culture/ gdje će dobiti više informacija o samom eventu.

    Na gore navedenoj internetskoj stranici nalaze se vidjeti dvije vrste prijava: Prijava za umjetnike (koji izlažu svoje radove) i Prijava za sudionike (koji ne izlažu radove). Ukoliko se prijavljujete kao umjetnik i želite izložiti svoja djela, važno je u prijavi napomenuti možete li sa sobom ponijeti svoja djela koja biste izlagali ili vam je potrebna posebna organizacija u zračnom prijevozu, što je moguće dogovoriti sa samom organizacijom World Youth Alliance-a.

    Prijavu treba poslati do kraja svibnja (uključujući 31.5.2016.) na e-mail: europe@wya.net.

    Za sva dodatna pitanja i informacije možete se obratiti Predstavničkom uredu Istarske županije u Bruxellesu na e-mail: eu.office@istra-istria.hr.

    Europski forum umjetnosti stvoren kako bi pružio podršku i suradnju mladim talentiranim umjetnicima na njihovom profesionalnom putu, te obogatio kulturnu ponudu malih zajednica. Poseban je naglasak stavljen na umreževanje mladih umjetnika širom Europe te izgradnju platforme za razmjenu ideja u kulturi i umjetnosti, potičući jedinstvene talente.

    Tema ovogodišnjeg Europskog foruma umjetnosti 2016 , “Kako ponovno progledati”, inspirirana je esejom njemačkog pisca i filozofa, Josepha Piepera, koji je 1952. godine putovao brodom iz New Yorka za Rotterdam i zapisao svoja promišljanja. Ne misleći na osjetilo vida, već na nešto puno dublje, što prodire u sposobnost percipiranja realnosti na jednoj duhovnoj i filozofskoj razini. Autor u tekstu spominje pojam vizualne buke kojim je današnji čovjek stalno okružen, stoga treba naučiti kako ponovno progledati. Današnji čovjek ima poteškoća u tome kako progledati iz vrlo jednostavnog razloga, a to je upravo zato što ima previše toga za gledati. Kako biti više od samo aktivnog potrošača koji koristi proizvode stvorene za masu, te vjeruje u svaki slogan vještih komunikacijskih stručnjaka?

    Umjetnost pruža prozor u kompleksnost, integritet i ljepotu ljudske prirode i prirodnog svijeta. Izraz je ljudskog dostojanstva i važan je dio želje pojedinca za samoizražavanjem u svijetu.

    16.05.2016.