HR | IT | EN

Europski tjedan održive energije u Bruxellesu

  • Od 18. do 22. lipnja održava se u Bruxellesu ovogodišnji Europskom tjedan održive energije na kojem je sudjelovalo i predstavništvo Istarske županije. Ovaj je tjedan posvećen visoko rangiranim konferencijama i radionicama koje se odvijaju u Europskim institucijama, osobito u Europskoj komisiji, isto kao i u regionalnim predstavništvima na području Bruxellesa.

    Predviđena je brojka od više od 4000 posjetitelja, koji će u tom periodskom razdoblju boravit u srcu Europe, i koji će imati priliku razmijeniti ideje sa drugim akterima u području energetskog sektora te upoznati se sa smjernicama i uredbama Europske unije koje vode ka tom pravcu.

    Ova vrsta događanja ima za cilj promicanje energetske učinkovitosti i obnovljive izvore energije na pristupačan i interaktivan način.

    Predstavnik Istarske županije sudjelovao je, u prostorijama Stockholmskog predstavništva pri EU, u radionici pod nazivom “Informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT) za energetsku učinkovitost u zgradama i zajednicama: od istraživanja do provedbe”.

    Tijekom radionice prezentirani su 3 projekti financirani od strane Europske komisije u okviru programa FP7 koji imaju za temelj ICT rješenja u energetskoj učinkovitosti u zgradama: ICT4EBForum, EnRiMa i IREEN.

    Radionica se razvila u 3 različita okrugla stola koji su imali za temu jedan od triju gore navedenih projekta. Predstavnik Istarske županije aktivno je sudjelovao u raspravi o projektu ICT4E2BForum koji objedinjuje sve relevantne dionike uključene u ICT sustavima i koji proučava moguća rješenja uloge ICT-a za energetsku učinkovitost u zgradama. Isti ima za cilj uspostavljanje tehnološke smjernice za korištenje ICT-a u okviru energetske učinkovitosti i održivosti.

    20.06.2012.