HR | IT | EN

Europskim projektima do razvoja regionalnog informacijskog društva

  • Od 12. do 14. travnja, u Krakovi, glavnom gradu poljske regije Malopolska, održana je godišnja konferencija Europske udruge regija za informacijsko društvo - ERISA.

    Ovogodišnji slogan konferencije, na kojoj su se sastali vodeći akteri razvoja europskog informacijskog društva s ciljem razmjene inovativnih tehnologija za jačanje regionalnog razvoja, bio je «Moving from policy to practice» - prijelaz s politika na praktične primjene.

    Od 1998. godine ERISA povezuje 19 europskih regija članica s akademskim, istraživačkim i privatnim tehnološkim partnerima, među kojima su sveučilišta, istraživački instituti i agencije.

    Microsoft, jedna od vodećih svjetskih korporacija sektora informacijskih i komunikacijskih tehnologija, predstavnik je privatnog sektora u ERISA-i.

    U regijama članicama ERISA-e bilježi se porast i do 6% BDP-a nakon uvođenja broadbad-a (širokopojasne mreže).

    S područja Jadranske euroregije u ERISA-i djeluju talijanske reije Emiglia Romagna i Abbruzzo a Istarska županija postavlja temelje za tehnoški razvoj kroz sudjelovanje u projektu Pitagora, kojeg financira Europska komisija kroz Program prekogranične suradnje IPA Adriatic.

    Na ERISA konferenciji sudjelovala je delegacija iz Istarske županije koja se tom prilikom sastala i sa predstavnicima regionalnih vlasti regije Malopolska.

    U sijedištu regije Malopolska, predstavnici Istarske županije, Oriano Otočan – pročelnik Odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije i Dino Babić – predstavnik Istarske županije pri europskim institucijama u Bruxellesu i član implementacijskog tima projekta Pitagora, sastali su se sa direktorom Odjela za Regionalnu Politiku, Jakub Szymanski, Rafal Kocot, voditeljem Odjela za međunarodnu suradnju te Maciejom Jarczyk iz Ureda za Međunarodnu suradnju.

    Kroz analizu zajedničkih prioriteta dviju regija, postavljeni su temelji za pokretanje bilateralne suradnje Malopolske i Istre na projektima regionalnog razvoja.

    Malopoljska vrlo uspješno koristi strukturne fondove za regionalni razvoj, o čemu se Istarska delegacija imala prilike uživo uvjeriti kroz posjetu raznim lokacijama na kojima su se korištenjem europskih sredstava realizirali infrastrukturni projekti.

    Malopoljska je također, kroz sudjelovanje u udruzi ERISA i partnerstvo u projektima suradnje sa ostalim članovima udruge, realizirala brojne projekte kojima je poboljšala širokopojasnu infrastrukturnu mrežu, stvorila učinkovitu povezanost regionalnih tijela, podigla razinu edukacijskog sustava i ojačala efikasnost usluga prema građanima i gospodarstvu.

    Projekt Pitagora, vrijedan 2.074.548,50 Eura, povezuje 16 partnera iz 8 regija na Jadranu s ciljem razvijanja jedinstvene informacijske infrastrukture te umrežavanja javnih tijela Jadranske euroregije.

    Usvajanju tog projekta doprinjelo je i prvo hrvatsko privatno-javno partnerstvo u projektima Jadranske prekogranične suradnje u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

    Partner iz Istarske županije je tvrtka San Polo iz Rovinja, koja uz podršku implementacijskog tima iz Istarske županije, razvija plan i projekt infrastrukturne mreže za širokopojasno povezivanje istarskih javnih tijela.

    Projekt Pitagora odabran je od strane Odbora regija kao izvrstan primjer privatno-javnog partnerstva koji će biti predstavljen tijekom ERISA konferencije na događaju «Public Private Partnership at Meeting Place», 12. listopada ove godine u Odboru regija, u sklopu službenih manifestacija za Dane otvorenih vrata gradova i regija – Open Days 2011.

    U Krakowi su se, predstavnici Istarske županije i direktor tvrtke San Polo, Giancarlo Pellizzer, sastali i sa izvršnim timom ERISA-e.

    Izvršni direktor ERISA-e, Charles Watt potvrdio je punu podršku stručnjaka ERISA-e u implementaciji projekta Pitagora i daljnjih istarskih projekata uvođenja informacijskih i komunikacijskih tehnologija za jačanje regionalnog razvoja kroz stvaranje efikasnog sustava za pružanje usluga lokalnoj zajednici.

    Prvi je korak usvajanje programa razvoja edukacijskog sustava koji će omogućiti Istarskoj županiji da postane prva regija izvan Europske unije koja kroz članstvo u ERISA-i primjenjuje Europske standarde i smjernice za ravoj zajednice kroz informatizaciju iz Europske strategije 2020 i Europske agende za informacijsko društvo.

    Kroz implementaciju pilot projekata i primjenom dobrih praksi u Istarskoj županiji, želi se potaknuti sustavno umrežavanje administracija i ustanova u Jadranskoj euroregiji po primjeru uspješnih rezultata na kojima se temelji i Baltička makroregijonalna strategija.

    18.04.2011.