HR | IT | EN

Generalna skupština ALDA-e u Puli okupila sudionike iz brojnih europskih zemalja

  • Danas, 19. travnja, po prvi put u Puli je održana Generalna skupština Asocijacije agencija lokalne demokracije (ALDA), na kojoj je sudjelovalo 80-ak sudionika iz brojnih europskih zemalja. Istarska županija aktivna je i dugogodišnja članica ove organizacije, rekao je na Generalnoj skupštini u pulskom hotelu Park Plaza Histria predsjednik ALDA-e Oriano Otočan, ujedno i županijski pročelnik za međunarodnu suradnju i europske integracije.

    ALDA je nevladina organizacija koja promiče sudjelovanje građana na lokalnoj razini i koja koordinira mrežu Agencija lokalne demokracije uspostavljenih na Balkanu početkom devedesetih godina, među kojima je i Agencija lokalne demokracije u Brtonigli, a danas ima trinaest agencija prisutnih izvan europskog teritorija.

    - ALDA danas broji 160 članova, a specifična je po tome što broji članove iz regija, gradova, općina, međunarodnih organizacija, civilnog društva, te svi zajedno radimo na promociji europskog građanstva. Naši su ciljevi europske integracije, lokalni razvoj, demokratizacija, kao i sve ostale europske vrijednosti. Možemo biti ponosni na rad ALDA-e, i širok spektar projekata koje provodimo. Pitanja kojima se bavimo važna su za zemlje Europske unije, ali i za susjedne zemlje nečlanice, rekao je Otočan.

    - Zahvaljujem predsjedništvu ALDA-e što je odabralo naš tri tisuće godina stari grad za održavanje ove skupštine. Pula se nalazi na prekretnici jer se nakon sto godina iz industrijsko-vojnog grada transferira u grad turizma. Veselim se članstvu u EU i siguran sam da ćemo kao država učiniti sve da naši susjedi uđu u EU. Pula je uvijek bila multietnički, pluralni te europski grad, rekao je gradonačelnik Pule Boris Miletić, zahvalivši ALDA-i koja je u tome pomogla.

    Generalnu skupštinu u ime Odbora regija Europske unije posjetio je Peter Bossman, gradonačelnik slovenskog Pirana, a pozdravne govore održali su i Jan Robert Suesser, predstavnik Europske alijanse za Europsku godinu građana, te zamjenica župana Istarske županija Viviana Benussi koja je naglasila da je ovo važan skup za Europsku godinu građana, ali i pridruženje Hrvatske Europskoj uniji.

    - ALDA je međunarodna organizacija koja duboko razumije potrebe lokalne vlasti zbog svoje strukture, istaknuo Bossman te čestitao Hrvatskoj na skorašnjem ulasku u Europsku uniju.

    Među temama na ovogodišnjoj Generalnoj skupštini, posebno mjesto zauzimale su rasprave o strategijama ALDA-e za razdoblje 2013.-2016. godine te prezentacija dobitnika stipendije Gianfranco Martini, koja je uvedena u spomen na počasnog predsjednika i jednog od utemeljitelja ALDA-e preminulog prošle godine. Dobitnik stipendije Gianfranco Brusaporci predstavio je svoj rad pod nazivom '“Euroregija u Jugoistočnoj Europi: Kako definirati dobar model za razvoj tog područja“.

    22.04.2013.