HR | IT | EN

Generalni konzul Talijanske republike Renato Cianfarani posjetio Istarsku županiju

  • „Istra je moderna, otvorena regija koja treba biti modelom ostalim županijama u Hrvatskoj. Zahvalan sam na dobroj, dugogodišnjoj suradnji koju imamo s Istarskom županijom i, uistinu, mogu reći da se ovdje osjećamo kao kod kuće“, rekao je danas Generalni konzul Talijanske Republike Renato Cianfarani na prijemu kod istarskog župana Valtera Flega, održanom u sjedištu Istarske županije, u Puli.

    Dobru i prijateljsku suradnju naglasio je i župan Flego, posebice na području europskih projekata koji je do sada bilo preko osamdeset, a realizirani su upravo u partnerstvu s raznim talijanskim regijama. Jedna od teme razgovora odnosila se i na buduću suradnju, posebice na području gospodarstva. Župan Flego naglasio je kako mu je želja dodatno približiti investicijske mogućnosti koje se talijanskim poduzetnicima pružaju u Istri.

    Dodatna je specifičnost Istre, istaknuo je župan Flego, njezina multikulturalnost, multietničnost i suživot koja se živi svaki dan. Upravo je talijanska nacionalna manjina dio naše svakodnevnice koja obogaćuje Istru.

    Konzul Cianfarani smatra kako Istra može puno toga napraviti jer ima dobre resurse i efikasnu upravu. On sam, kazao je, dodatno će se angažirati oko stimuliranja talijanskih investitora da dođu ulagati u Istru, a mogućnosti vidi na polju agroturizma, zdravstva i kulture.

    Pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Oriano Otočan, tom je prilikom, održao prezentaciju o dosadašnjoj suradnji Istarske županije i talijanskih regija na raznim europskim projektima, odborima i savezima te uredu u Bruxellesu kojeg Istra dijeli s Autonomnom regijom Friuli-Venezia Giulia.

    „Istarska županija i talijanske regije ostvarile su odlične rezultate i suradnju na mnogobrojnih europskim projektima. Trenutno je u fazi realizacije Internet stranica na kojoj će se nalaziti podatci o mogućnostima investiranja u Istri (Istrainvest) što će, vjerujemo, otvoriti nove mogućnosti za ekonomsku suradnju Italije i Istre“ izjavio je Otočan.

    Susretu su prisustvovali i zamjenica župana Istarske županije Giuseppina Rajko i pročelnik Kabineta župana Duško Kišberi.

    20.03.2014.