HR | IT | EN

GLOBALNA ŠETNJA - Aktivizmom protiv klimatskih promjena

  • Oko 400 istarskih srednjoškolaca sudjelovalo je danas na takozvanoj Globalnoj šetnji, odnosno mimohodu čiji je cilj bio ukazati na važnost klimatskih promjena i održivosti planeta Zemlje. Globalna šetnja ujedinjuje inicijativu „FridaysForFuture“ koju je pokrenula mlada Šveđanka Greta Thunberg te aktivnost u sklopu projekta WALK THE GLOBAL WALK koje za cilj imaju buđenje svijesti o klimatskim promjenama i održivosti planeta Zemlje, kao i aktivnosti Gimnazije Pula koje se provode u okviru EKO škole i Lumena.

    Učenike su ispred pulske Gimnazije pozdravili pulski gradonačelnik Boris Miletić i zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizio Radin koji su zahvalili svim sudionicima što su se priključili hvalevrijednoj inicijativi za očuvanje i zaštitu okoliša.

    Učenici su potom krenuli put Arene, a nakon toga Kandlerovom ulicom stigli su do Trga Forum gdje ih je dočekao i pozdravio zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek .

    Globalnu šetnju svojim su nastupom obogatili bubnjari Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Pule, pulske mažoretkinje, plesni klub „Infinity“ – Luana Rojnić, plesni studio „Art Dance “ – Lara Kapeloto te pulski izviđači.

    Učenici su na ovaj način pokazali kako su vrlo osviješteni i angažirani kada je riječ o očuvanju okoliša te negativnom učinku klimatskih promjena s kojima se svi svakodnevno susrećemo.

    Projekt WALK THE GLOBAL WALK – Mobilizing European young people in support of the Sustainable Development Goals, provodi se u suradnji s još 11 partnerskih zemalja (Italija, Francuska, Portugal, Grčka, Cipar, Bugarska,Rumunjska, Škotska, Wales, Albanija, BIH). Glavni cilj projekta je razviti kritičku svijest mladih o miru, ljudskim pravima i razvojnim pitanjima s kojima se suočava svijet te potaknuti i nadahnuti mlade da šire tu svijest među svojim vršnjacima.

    27.09.2019.