HR | IT | EN

Govor o stanju Unije 2010.

  • U utorak, 7. rujna 2010. godine, predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso održao je u Europskom parlamentu govor o stanju Unije u 2010. godini. U tom je govoru predsjednik Barroso iznio svoj strateški program za Uniju za sljedeću godinu. „Moja poruka svakom Europljaninu je da može vjerovati da će Europska unija učiniti ono što je potrebno da osigura njegovu budućnost“. Predsjednik je također rekao da su gospodarske perspektive danas bolje nego prije godinu dana. „No, naš posao nije gotov. Moramo ubrzati naš plan reformi“, dodao je.

    To je prvi govor o stanju Unije upućen Europskom parlamentu u Strasbourgu. Rasprava koja je uslijedila omogućila je članovima Europskog parlamenta da se, zajedno s gospodinom Barrosom, osvrnu na promjene u Europskoj uniji do kojih je došlo nakon izbora za Europski parlament u lipnju 2009. i stupanja na snagu Lisabonskog sporazuma u prosincu 2009. godine.

    Predsjednik Barroso je istaknuo da je gospodarski oporavak počeo ubrzavati, ali neravnomjerno, a nezaposlenost je još uvijek previsoka. Pozvao je na veće korištenje unutarnjeg tržišta i manju birokraciju. Također je pozvao zemlje EU da pokažu solidarnost u rješavanju europskih gospodarskih problema tijekom iduće godine. „Ili ćemo plivati zajedno, ili ćemo tonuti zasebno“, rekao je.

    08.09.2010.