HR | IT | EN

Građanima omogućem pristup informacijama putem projekta SEED

  • U sjedištu Istarske županije u Puli u srijedu, 19. prosinca, održana je novinska konferencija na kojoj je predstavljen projekt SEED („Speeding Every European Digital“) čiji je cilj poboljšati razvoj e-Governance usluga i oglašavanje vijesti Istarske županije, a provodi ga Upravni odjel za međunarodnu suradnju i europske integracije.

    U sklopu projekta definirane su lokacije na kojima će se iduće godine postaviti info kiosci ili LCD ekrani koji će građanima omogućiti pristup informacijama i Internetu, a to su Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Dom umirovljenika Pula, Opća bolnica Pula, Tržnica Pula, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli te Spomen dom u Pazinu. Na LCD ekranima biti će prikazane informacije i zanimljive vijesti iz regije i Europske unije kao i iz zemalja strateških partnera. Vijesti će se automatski generirati, dok će putem info kioska korisnici moći samostalno pretraživati Internet i koristiti e-usluge, pratiti vlastite predmete u gradskim upravama, te koristiti uslugu e-računa ili neke druge e-usluge.

    - Započet ćemo s oglašavanjem vijesti Istarske županije i ostalih institucija u Istri. Istarska županija moći će na taj način informirati građane koji se nalaze na javnim mjestima kao što su domovi zdravlja ili primjerice dok šetaju tržnicom, kazao je pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan.

    Više o samom projektu rekao je voditelj Ureda Istarske županije u Bruxellesu Dino Babić. Do kraja godine sve EU usluge biti će dostupne građanima, vijesti će biti podijeljene po kategorijama kao što su kultura, zdravstvo, turizam i slično, a u kategorijama će biti linkovi na vijesti”, istaknuo je Babić i dodao da projekt ukupno vrijedi više od 5 milijuna eura, a za Istarsku županiju oko 250 tisuća eura.

    Na konferenciji prisustvovali su i predstavnici ustanova u kojima će uređaji biti postavljeni - ravnateljica knjižnice Nela Načinović, direktor Tržnice Renato Perc i tajnik PUO Pazin Mauricio Smoković. „Najveći izazov je reakcija na uređaj od strane korisnika treće životne dobi, pogotovo nakon što su uspješno završili informatički tečaj”, rekla je Načinović, dok je Perc istaknuo kako će uređaj na Tržnici biti postavljen na najfrekventniju lokaciju, između ribarnice i mesnice. Smoković je isto tako potvrdio da će uređaj u pazinskom Spomen Domu dobiti mjesto u hodniku gdje je i najveća fluktuacija ljudi.

    Cilj SEED-a je proširiti rezultate inicijative “European Inclusive e-Governance” za poticanje i poboljšanje e-Governance usluga za građane. SEED omogućava ponovno korištenje zaliha informacija koje je objavio javni sektor kako bi se stvorile atraktivne usluge koje doprinose poboljšanju utjecaja informacija na građane i smanjuje troškove implementacije e-Governance usluga (e-upravljanje). Praktičan cilj SEED-a u Istri: pružati građanima pristup informacijama i uslugama koje u Istarskoj županiji nude javne institucije poput primjerice pristup javnim natječajima, bazama podataka, raznim informacijama ali i GIS-u (Geografic Information System).

    Projekt je financiran od strane Europske komisije, putem DG Information Society and Media kroz europski program ICT PSP - Information and Communications Technologies (ICT) Policy Support Programme. Vodeći partner je tvrtka IDI EIKON iz Valencije u suradnji sa 13 partnera iz 7 europskih zemalja. Partneri na projektu su Istarska županija, Grad Rijeka, zemlje Španjolska, Bugarska, Cipar, Češka, Rumunjska i Latvija. To znači da će građani moći pregledavati vijesti iz tih zemalja, ali i obratno, što može biti od značaja za domaći turizam, pojasnio je Otočan i kazao kako će na servisu biti moguće i oglašavanje.

    19.12.2012.