HR | IT | EN

Hrvatska može u EU 1. srpnja 2013.

  • Europska komisija predložila je u petak, 10. lipnja zatvaranje i posljednja četiri poglavlja pregovora Hrvatske i Europske unije te preporučila primanje Hrvatske u punopravno članstvo 1. srpnja 2013.

    Zaključenje pregovora s Hrvatskom očekuje se na summitu čelnika EU-a 23. i 24. lipnja.

    Europska komisija završila je svoj dio posla u pregovorima s Hrvatskom i preporučit će članicama Europske unije da i službeno zaključe pregovore, rekao je europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

    - Što se tiče Komisije, naš posao je završen, a sada je na zemljama članicama EU-a da odluče o službenom zaključenju pregovora. Sigurni smo da će se to dogoditi jer su pregovori bili znatni i sadržajni. Hrvatska je trebala ispuniti jasne kriterije za svako poglavlje.

    Komisija je bila u stalnom kontaktu sa svim razinama hrvatskih vlasti, savjetovala ih i financirala. Hrvatska nije trebala samo usvojiti nove zakone, nego ih i provesti i dokazati da je postigla napredak koji se ne može poništiti. Nastavit ćemo rad dok hrvatska ne postane članica EU-a, pažljivo nadgledati i izvještavati, rekao je Fuele.

    Hrvatska je pregovore o članstvu u EU-u počela 3. listopada 2005. godine nakon što je tadašnja glavna haška tužiteljica Carla del Ponte ocijenila da je suradnja Hrvatske s Haškim tribunalom potpuna. No, na otvaranje pregovora zemlje članice pristale su u svojevrsnoj političkoj trgovini u kojoj su zagovornici Hrvatske zauzvrat pristali i na početak pregovora s Turskom.

    Tijekom više od pet godina pregovaranja, u odnosima Zagreba i Bruxellesa pojavio se cijeli niz političkih prepreka. Osim suradnje s Haagom, koja se periodično pojavljivala kao problem i kočila pregovora, hrvatska javnost dobro se sjeća i mjeseci koje je Hrvatska provela u blokadi zbog famoznog ZERP-a (od kojeg je na kraju odustala) te zbog Slovenije (s kojom se na kraju dogovorila).

    Nakon što zemlje članice potvrde završetak pristupnih pregovora, krenut će se u izradu ugovora o pristupanju. Očekuje se da bi on mogao biti potpisan u jesen ove godine. Prema deklaraciji koju je prihvatio Sabor, u roku od 30 dana nakon potpisivanja ugovora, o pristupanju se moraju izjasniti i hrvatski birači na referendumu.

    Članstvo u EU-u jamstvo je veće kvalitete života i standarda hrvatskih građana, dok je najveća prednost ulaska dugoročna stabilnost, komentirao je predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić dobivanje zelenog svjetla od Europske komisije za ulazak Hrvatske u Uniju.

    Građanima je čestitao na strpljenju u pregovorima i trudu kojim su doprinijeli odluci Europske komisije da Vijeću EU-a predloži završetak pregovora. Jakovčić ističe prednosti ulaska u EU, poput jedinstvenog tržišta s više od 500 milijuna ljudi, slobodnog kretanja unutar teritorija EU-a, pristupa poljoprivrednika euro-fondovima te veće učinkovitosti pravosudnog sustava.

    13.06.2011.