HR | IT | EN

Hrvatska potpisala Ugovor o pristupanju Europskoj uniji

  • Hrvatska je u petak 09. prosinca 2011. u Bruxellesu potpisala ugovor o pristupanju Europskoj uniji, čijom će članicom postati za godinu i pol dana nakon ratifikacije ugovora u Hrvatskoj i zemljama članicama.

    Potpis na pristupni ugovor stavili su u 10.33 sata hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor, što je bilo popraćeno velikim pljeskom nazočnih državnika.

    “Potpisivanje ugovora o pristupanju Hrvatske EU-u predstavlja vrhunac međunarodne afirmacije zemlje, a Hrvatska se vraća u obitelj europskih naroda kojoj je oduvijek i pripadala”, kazala je na svečanosti potpisivanja premijerka Jadranka Kosor.

    Zahvalila je svima koji su sudjelovali u pregovorima između Zagreba i Bruxellesa.

    Podsjetila je da su hrvatski pregovori bili puno složeniji od svih dosadašnjih te istaknula da je Hrvatska dokaz da se poduzete reforme isplate. Hrvatska tako otvara vrata Unije i za zemlje regije, nastavila je, a svoja iskustva dijelit će i sa svojim susjedima.

    Hrvatska je svjesna svih problema s kojima se EU suočava i zna da se rješenje može pronaći zajedničkim odlukama. “Hrvatska je novi pouzdan partner koji je spreman pomoći”, dodala je.

    Izrazila je uvjerenje da će hrvatski građani na referendumu velikom većinom podržati ulazak Hrvatske u EU.

    “Svjedočimo povijesnom činu, potpisivanje ugovora o pristupanju čin je koji po svojoj važnosti za hrvatske građane stoji uz bok odluci Hrvatskog sabora u neovisnosti”, rekao je predsjednik Ivo Josipović na svečanosti, nakon govora koji su održali predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i poljski premijer Donald Tusk, domaćini svečanosti, te čelnici europskih institucija - Europskog parlamenta Jerzy Buzek i Europske komisije Jose Manuel Barroso.

    Josipović je kazao da je počašćen da u ovom povijesnom trenutku predstavlja građane RH, ali i da osjeća i duboku poniznost, poštovanje i zahvalnost, budući da je Hrvatska prva nova članica koja je morala prevladati i teško nasljeđe rata.

    “Pristupni proces u Hrvatskoj još nije završen, ustrajat ćemo na reformama i punoj provedbi europske pravne stečevine”, naglasio je, dodajući da će Hrvatska nakon izbora imati novu vladu koja može i mora nastaviti reforme s novim poletom.

    09.12.2011.